Nedenstående giver svar på de hyppigst forekommende spørgsmål i forbindelse med elektronisk monitorering i Kattegat

Hvilke fartøjer er omfattet af projektet?

Jævnfør bekendtgørelsen vil alle fartøjer med bundslæbende redskaber, der i indeværende eller foregående år har haft 20 eller flere havdage i Kattegat, blive omfattet af krav om elektronisk monitoreringssystem. Antallet havdage er beregnet ud fra udtræk fra eLogsdata, hvor en havdag er per påbegyndt 24 timer  (ankomst datotid – afrejse datotid).

Dvs. en fangstrejse der starter onsdag kl. 09:48 og slutter onsdag kl. 22:35 = 1 havdag.

En fangstrejse der starter mandag kl. 12:06 og slutter tirsdag kl. 16:45 = 2 havdage.

Hvornår skal udstyret være installeret og taget i brug?

Fartøjsejeren vil blive adviseret om, at der skal installeres elektronisk monitoreringssystem ombord såfremt fartøjet har haft 20 havdage i foregående eller indeværende år. Fartøjsejer bliver kontaktet af Fiskeristyrelsen for besigtigelse af fartøjet i forbindelse med placeringer af kamera. Seneste tid for installation og ibrugtagning af udstyret vil fremgå af afgørelsen for det enkelte fartøj.

Skal udstyret også være tændt, hvis man fisker i andre områder end Kattegat?

Nej, kravet om elektronisk monitorering gælder kun ved fiskeri i Kattegat. Dette gælder dog ikke såfremt ens fartøj er tilmeldt et af de frivillige forsøgsfiskerier i Østersøen, eftersom andre krav om det elektroniske monitoreringsudstyr kan gælde for forsøgsfiskerier.

Hvilke erfaringer findes der med elektronisk monitorering?

Elektronisk monitorering af fiskeriet anvendes i stor stil i bl.a. Canada og USA.  I Danmark har der været forsøg med elektronisk monitorering i perioden 2008 – 2023.

Hvorfor ikke anvende en anden type kontrol end elektronisk monitorering?

Elektronisk monitorering er et omkostningseffektivt kontrolredskab. Alternativet vil være flere kontrolskibe eller observatører ombord, begge dele er omkostningstunge og tidskrævende løsninger. Desuden viser al erfaring, at det er vanskeligt med de nuværende kontrolmidler effektivt at kontrollere og håndhæve landingsforpligtelsen.

Hvad får fiskerne ud af projektet om elektronisk monitering?

Fiskefartøjerne med elektronisk monitering udstyr ombord kan anvende andre redskaber end fartøjer uden elektronisk monitorering og fritages for den tidskrævende Last Haul kontrol.

Det indsamlede data giver en bedre dokumentation af fangster, som på sigt vil føre til bedre udnyttelse af ressourcerne og forbedring af kvotegrundlaget. Under et fuldt dokumenteret fiskeri gennem elektronisk monitering får fiskerne gode muligheder for at vise, at deres fiskeri er bæredygtigt. Endelig arbejdes der målrettet på, at sikre et mere frit redskabsvalg og andre regellempelser til kamerafartøjerne gennem forsøgsprojekter og dialog med EU-Kommissionen og andre medlemsstater. Der arbejdes ligeledes for at fangstdata fra kameraprojektet i Kattegat løbende kan indarbejdes i den biologiske rådgivning.

Hvem skal betale for udstyr, opsætning og drift?

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri afholder udgifter i forbindelse med indkøb og installering af elektronisk monitoreringssystem. Dette gælder ligeledes udgift til transmission af data, samt løbende vedligehold i projektperioden.

Hvordan sikres privatlivets fred?

Formålet med projektet er, udelukkende at monitere fangsten og fangstredskaberne – ikke de personer, som arbejde om bord på fartøjet. For at sikre dette, benyttes maskeringer sådan det kun er selve sortererbåndet der filmes. Kameraerne vil blive installeret på fartøjet til at dokumentere selve fangstprocessen – altså fiskeredskabet og håndtering af fangsten, men ikke i f.eks. styrehuset eller i private opholdsrum ombord på fartøjet. Det undersøges,  hvordan fiskernes anonymitet kan forbedres vha. automatisk sløring i de tilfælde hvor personer læner sig ind over sorterbåndet og derved kommer ind i kameraets synsfelt.

Hvad med overholdelse af GDPR-regler?

Indsamling af data vil ske i fuld overensstemmelse med de gældende regler for håndtering af persondata.

Hvem får adgang til at se videooptagelser fra fartøjet og hvor længe bliver optagelserne gemt?

De indsamlede data gennemgås af udvalgte medarbejdere i Fiskeristyrelsen med særlig adgang. Videodata lagres i maksimalt 1 måned, medmindre der er indikation af evt. uhensigtsmæssigheder.

Hvilken type kameraer skal der opsættes?

Projektet gennemføres ud fra de retningslinjer, som Det Europæiske Fiskerikontrolagentur (EFCA) har udarbejdet om elektronisk monitorering. Anchor Lab A/S, er leverandør af det elektroniske moniteringsudstyr, som anvendes i projekterne i Kattegat og Østersøen. Anchor Lab er udvalgt på baggrund af et EU-udbud, som blev afsluttet i sommeren 2020. Det anvendte kamera er model Vivotek FD9367-HV.

Hvordan fungerer elektronisk monitorering?

Data opsamles fra kameraerne og lagres på en Black Box ombord på fartøjet. Black Box opbevarer data i op til 12 måneder. Sensor-data (position, kurs, fart, redskabsaktivitet) registreres hvert 10. sekund. Optagelserne stopper automatisk når fartøjet kommer ind i geofencing zoner omkring havnene, eller hvis fartøjet sejler ud af Kattegat.

Hvor mange kameraer skal der opsættes på hvert fartøj?

Det afhænger af fartøjets individuelle indretning og vil blive fastlagt ifm. udarbejdelsen af den individuelle plan for fartøjet (VMP), som udarbejdes for hvert fartøj. Typisk installeres 3-5 kameraer, afhængig af fartøjets indretning.

Følger kravet om installation af elektronisk moniteringsudstyr fartøjet eller fartøjsejer?

Kravet om installation af elektronisk moniteringsudstyr følger fartøjet. Ved salg af et fartøj, der er omfattet af krav om installation af elektronisk moniteringsudstyr, vil kravet fortsat være gældende for fartøjet under den nye ejer.

Hvad sker der, hvis en fartøjsejer nægter installation af elektronisk monitoreringssystem?

En fartøjsejer kan ikke nægte installation af elektronisk moniteringsudstyr. Såfremt fartøjsejer ignorerer et påbud om installation, kan den pågældende straffes med bøde. I gentagne tilfælde kan fartøjets fiskerilicens inddrages i en periode.

Hvad sker der, hvis man sælger sine kvoter i Kattegat?

Såfremt en fartøjsejer sælger sine kvoter i Kattegat, vil fartøjet fortsat være omfattet af krav om installation af elektronisk moniteringsudstyr. Ved fiskeri i andre farvandsområder end Kattegat vil der ikke være krav om, at udstyret skal være tændt.

Hvad sker der, hvis et fartøj med elektronisk moniteringsudstyr fisker i Kattegat, uden at udstyret er tændt?

Det er ikke tilladt for fartøjer med elektronisk monitoreringssystem at fiske i Kattegat, uden udstyret er tændt. Såfremt et fartøj med elektronisk monitoreringssystem udøver fiskeri i Kattegat, uden at udstyret er tændt, kan det pågældende fartøj straffes med bøde. I gentagne tilfælde kan fartøjets fiskerilicens inddrages i en periode. Det er fartøjsførerens ansvar, at det elektronisk monitoreringssystem er funktionsdygtigt ved fiskeri i Kattegat.