Fiskeristyrelsen udarbejder primær statistik over fiskeriet i Danmark.

Opgaven er overført fra Danmarks Statistik. Fiskeristatistikken offentliggøres på internettet i form af publikationer, faste tabeller og dynamiske tabeller.

Offentliggørelseskalender

Akvakulturstatistik. Opdateres én gang årligt d. 1. oktober (eller førstkommende hverdag derefter).

Aldersstatistik – Opdateres én gang årligt d. 15. marts (eller førstkommende hverdag derefter).

Dynamisk tabel for landinger. Opdateres dagligt.

Dynamisk udenrigshandelstabel. Opdateres månedligt d. 1. i måneden.

Danske fiskeriauktioner. Opdateres dagligt.

Dynamisk Fartøjstabel i løbet af året. Opdateres dagligt.

Dynamisk Fartøjstabel pr 31/12. Opdateres dagligt.

Fiskeristatistisk årbog som dynamisk tabel. Opdateres én gang årligt d. 15. marts (eller førstkommende hverdag derefter). Kapitlet akvakultur opdateres dog først d. 1. oktober.

Statistik for fiskeriets regulering. Opdateres dagligt.

Landingsstatistik og kvoteudnyttelse. Opdateres dagligt.

Anvendte begreber

De fleste opgørelser på Fiskeristyrelsens statistiksider tager udgangspunkt i afregninger af fisk, krebs- og bløddyr i første omsætningsled eventuelt suppleret med oplysninger fra andre kilder så som logbøger.

Art

Ved landing af konsumfisk bliver samtlige arter angivet på afregningen. For industrifiskeriet er oplysningerne om fiskeart kun retningsgivende før 2020, da afregninger for industrifisk før 2020 kun blev anført, med den mest betydende art i lasten - uden angivelse af eventuelle bifangster af andre arter.

Liste over arter registreret i Fiskeristyrelsen kan hentes her: Liste med artskoder og tilhørende artsnavne

Landingstilstand, behandling og opbevaring om bord på fartøjerne

Landingstilstanden angiver den form, fisken landes i, fx levende, renset mv. Industrifisk, sild og makrel landes normalt urensede. Ofte opbevares fangsterne af sild og makrel i køletanke om bord på fartøjerne, og landes direkte herfra.

For hovedparten af de øvrige konsumarter landes fisken renset og iset, men landinger af urenset eller levende fisk forekommer også. Ligeledes findes der specielle koder ved landing af rogn, filet, haler, klær mv.

Hent kodeliste for landingstilstand her.

Oprindeligt blev arterne oprettet med danske artskoder i Fiskeristyrelsens artsliste, men de sidste mange år er alene anvendt internationale koder. Fuld liste med internationale koder kan ses her: - FAO's artslist

Landingstilstand, behandling og opbevaring om bord på fartøjerne

Landingstilstanden angiver den form, fisken landes i, fx levende, renset mv. Sild og makrel landes normalt urensede. Ofte opbevares fangsterne af sild og makrel i køletanke om bord på fartøjerne, og landes direkte herfra. For hovedparten af de øvrige konsumarter landes fisken renset og iset, men landinger af urenset eller levende fisk forekommer også. Ligeledes findes der specielle koder ved landing af rogn, filet, haler, klør mv.

Hent kodeliste med koder for landingstilstand her

Kvalitet

Den ilandbragte fisk bliver inddelt i forskellige kvalitetskategorier. Der findes følgende kategorier:

  • Kvalitet E: Den bedste kategori (ekstra).
  • Kvalitet A: Næstbedste kategori.
  • Kvalitet B: Tredjebedste kategori.
  • Kasseret
  • Ikke sorteret efter kvalitet / ukendt.

Af Rådets Forordning nr. 2406/96 af 26. november 1996 afsnit B og bilag I, fremgår kravene for de enkelte kategorier.

Størrelse

Når fisken landes, inddeles den i 7 forskellige størrelseskategorier, hvor kategori 0 er den største størrelse og kategori 7 den mindste. Industrifisk landes usorteret.

Af Rådets Forordning nr. 2406/96 af 26. november 1996 afsnit C og bilag II, fremgår kravene for de enkelte kategorier.

Landet vægt / hel fisk

Fangster og kvoter regnes altid i hel vægt (levende vægt). Imidlertid er mængdeoplysningerne på afregningerne altid i landet vægt. Forskellen mellem landet og hel vægt er det svind, der opstår, hvis fangsten renses ombord på fiskerfartøjet inden landing. Den landede vægt er derfor ofte mindre end fangstvægten. 

Hel vægt beregnes ved at gange landet vægt med omregningsfaktorer tilknyttet art og landingstilstand.

Af Kommissionens Gennemførelsesforordning (EU) Nr. 404/2011 af 8. april 2011 afdeling 1 og bilag XIII, fremgår de fastsatte omregningsfaktorer. Denne lister er ikke fuldstændig hvorfor Kommissionen har lavet en udvidet liste: MDR Conversion Factor.

Fejlkilde: Findes der ikke en omregningsfaktor vil hel vægt være lig landet vægt. Dette forekommer hovedsageligt for arter der ikke er omfattet er en EU-kvote, fx stenbider og taskekrabbe. Fiskeristyrelsen arbejder løbende på at lokalisere og fastsætte omregningsfaktorer for disse.

Værdi

De priser, der indberettes til Fiskeristyrelsen, er uden moms. Landingsomkostningerne og eventuelle importafgifter ved landinger fra udenlandske fartøjer indgår normalt heller ikke i prisen. En undtagelse herfor er bl.a. landinger på Bornholm, hvor det er almindeligt, at opkøberen af fisken afholder landingsomkostningerne, hvorfor afregningspriserne bliver lidt lavere.

Ved danske fiskeres landinger i udenlandske havne er prisen omregnet til danske kroner på basis af dagskursen for pågældende valuta på salgstidspunktet.

Symbolforklaring til tabeller

0

Mindre end ½ af den anvendte enhed

.

Ingen værdi

Oplysning udeladt af diskretionshensyn

Dette følger den standard Danmarks Statistik normalt anvender.

Faste tabeller

De faste tabeller er statiske, dvs. at det ikke er muligt at ændre indholdet. For det meste er det muligt at se datoen for seneste opdatering, samt en nærmere beskrivelse datagrundlaget i tabellernes titler og fodnoter. Der henvises også til baggrundsafsnittet under de enkelte emneområder.

De fleste tabeller er i HTML og kan vises via browseren. Enkelte tabeller er i pdf- format og kan vises, hvis du har installeret et pdf-læsningsprogram på din computer fx. Acrobat Reader.

Acrobat Reader stilles gratis til rådighed af firmaet Adobe Inc.:

Download Adobe Reader

Dynamiske tabeller - selvbetjening

Ved hjælp af de dynamiske tabeller kan du selv bestemme, hvilke informationer dine tabeller skal indeholde. Du skaber tabellen ud fra flere valgkriterier såsom år, fartøjsnation, farvand, art, landingsplads osv.

Der er dynamiske tabeller for emneområderne:

  • Landings- og fangststatistik
  • Flådestatistik
  • Auktionsstatistik
  • Udenrigshandelsstatistik

Gå til de dynamiske tabeller

Baggrund

Med udgangspunkt i samordningsbestemmelsen i lov om Danmarks Statistik blev der i 1970-71 indledt forhandlinger med Fiskeriministeriet om rationalisering og samordning af fiskeristatistikken.

I 1978-79 blev drøftelserne afsluttet og på grund af den nære sammenhæng mellem indsamlingen af de meget omfattende og specifikke oplysninger om fisk og fiskeri og deres anvendelse til statistiske og administrative formål, var der enighed om, at den egentlige Fiskeristatistik forblev i Fiskerimyndighedernes regi.