Kompensation til forarbejdningsindustrien for omsætningstab i 2021 som følge af brexit

Formål

Ordningen har til formål at yde midlertidig kompensation til virksomheder i forarbejdningsindustrien for omsætningstab i 2021 som følge af brexit.

Kompensationen skal muliggøre, at støttemodtagere kan tilpasse sig til situationen efter brexit, mens produktionen omlægges, nye leverandører findes, eller nye markeder afsøges.

Ordningen udmøntes under brexittilpasningsreserven. Du kan læse mere om udmøntningen af brexit-reserven for fiskerisektoren på Fiskeristyrelsens hjemmeside.

Hvem kan søge?

Kompensation kan ansøges af virksomheder inden for fiskeforarbejdning og fiskeengroshandlen, der er afhængige af fiskeråvarer, som ikke længere kan leveres i samme omfang på grund af fald i råvaregrundlaget som følge af brexit.

Ansøger skal være en fysisk eller juridisk person, der driver eller ejer en virksomhed, som udfører aktiviteter i forarbejdningsleddet eller afsætningsleddet for fiskevarer og akvakulturprodukter.

Der kan kun være én ansøger pr. kompensationsansøgning, og ordningen kan kun ansøges af virksomhedens ejer i første led.

Herudover skal ansøger også efterleve ordningens betingelser for at være berettiget til at modtage kompensation. Dette indebærer eksempelvis, at ansøger skal dokumentere at have indkøbt fisk fanget på brexit-påvirkede kvoter for mere end 20 pct. af sit samlede indkøb i referenceårene 2017-2019.

Ordningens øvrige betingelser, herunder krav om antagelighed, kan findes i bekendtgørelsen og vejledningen. 

Hvad gives der kompensation for?

Fiskeristyrelsen kan yde kompensation for omsætningstab forårsaget af faldende forsyning i 2021, der skyldes:

  1. Faldende forsyning forårsaget af danske fiskeres begrænsede adgang til norsk farvand i første kvartal af 2021, som følge af brexit-aftalen.
  2. Faldende forsyning forårsaget af nedgangen af EU-fiskeres landinger i Danmark af kvoter, der er reduceret som følge af brexit-aftalen.

Kompensation beregnes ved at fratrække omsætningen i første kvartal af 2021 eller hele 2021 fra den gennemsnitlige omsætning i tilsvarende periode i referenceårene 2017-2019.

Der kan kun ydes kompensation for omsætningstabet fraregnet variable omkostninger. Ved beregning af kompensation, vil Fiskeristyrelsen benytte standardsatser for variable omkostninger og trække beløbet svarende hertil fra dit omsætningstab. Se vejledningens afsnit 7.1 for flere oplysninger om beregning.

Bemærk at du selv kan vælge, om du ønsker kompensation for hele 2021 eller alene første kvartal af 2021. Baseret på dit valg af kompensationsperiode, vil dine referenceår svare til tilsvarende periode i årene 2017, 2018 og 2019. Dit valg af kompensationsperiode angives i din ansøgning.

Der er afsat 40 mio. kr.  til ordningen.

Ordningen finansieres af den Europæiske Union via brexittilpasningsreserven.

Der anvendes en minimumsgrænse for udbetalt kompensation på 10.000 kroner. Kompensationsbeløb under denne grænse bortfalder.

Grøn top-op

Med henblik på at kompensationen også bidrager til en grøn tilpasning til den nye situation, kan ansøgere med et kompensationsbeløb, der er over 1,5 mio. kr., modtage kompensation i henhold til en forhøjet kompensationsrate (også kaldet grøn top-op).

Den grønne top-op udbetales som kompensation for ansøgers omsætningstab, fraregnet variable omkostninger. Ansøger kan få udbetalt 100 pct. af det samlede kompensationsbeløb, hvis ansøger forpligter sig til at gennemføre investeringer til en grøn omstilling af produktionen for 35 pct. af det samlede kompensationsbeløb.

Ansøgere, der søger om grøn top-op, skal vedlægge en handlingsplan, der beskriver hvilke konkrete investeringer, vedkommende vil gennemføre, samt budget herfor. Skabelon til handlingsplan findes nedenfor under ”Ansøg om kompensation”.

I handlingsplanen skal du tage stilling til hvilket indsatsområde, du vil foretage din investering under. Din investering skal høre ind under en af de otte indsatsområder, som fremgår af bilag 2. ”liste over indsatsområder og betingelser under grøn top-op”. I dette bilag kan du også læse mere om betingelser for den grønne top-op.

Hvis ansøger ikke ønsker at modtage kompensation i henhold til den forhøjede kompensationsrate, kan ansøger alene få udbetalt 65 pct. af kompensationsbeløbet udover de 1,5 mio. kr.

Materiale til ansøgning om kompensation

I de følgende afsnit kan du finde relevant materiale til, når du vil ansøge om kompensation.

Ansøg om kompensation

I de følgende afsnit kan du finde relevant materiale til, når du vil ansøge om kompensation.

Ansøg om kompensation

I dette afsnit kan du finde materiale til, når du vil ansøge om kompensation.

Start med at læse nærmere i vejledningen

I denne version af vejledningen er afsnit 7.2 opdateret.

Øvrigt materiale til brug for din ansøgning

I denne version af bilag 3 er der tilføjet en kolonne med ICES-områder. 

Hvordan ansøger du om kompensation?

Din ansøgning udfyldes og indsendes gennem Fiskeristyrelsens ansøgningsportal: Fiskeristyrelsens tilskudsadministrative system (TAS).

Det er vigtigt, at du logger ind med CVR-nummer, når du vil ansøge om kompensation i ansøgningsportalen. Du skal logge ind ved brug af NemID medarbejdersignatur.

Når du logger ind, skal du give samtykke til, at Fiskeristyrelsen kan behandle dine oplysninger i henhold til gældende regler om personoplysninger. Du kan læse mere om Fiskeristyrelsens brug af data i vejledningen eller på Fiskeristyrelsens hjemmeside.

Ved første login på ansøgningsportalen skal du udfylde oplysninger om din organisation. Husk at tilvælge e-mail notificering, for at sikre, at du bliver underrettet, hvis der er post til dig. Hvis du skifter e-mailadresse, skal du selv opdatere den her.

Du kan herefter oprette en ansøgning ved at trykke "opret ansøgning" ud for den relevante pulje.

I vejledningens bilag 1 kan du finde en guide til, hvordan du udfylder hvert enkelt felt i ansøgningen.

Indgiv erklæring om gennemførelse af handlingsplan for grøn top op senest ultimo 2024

Hvis din virksomhed har modtaget forhøjet kompensation (grøn top op) gælder der særlige betingelser.

Den kompensation din virksomhed har modtaget er betinget af, at virksomheden gennemfører en af virksomheden udarbejdet handlingsplan for grøn top op.

I kan læse mere om betingelsen i det brev I modtog i forbindelse med udbetaling af kompensationen, samt i afsnit 7.3 i vejledningen til støtteordningen. I finder vejledningen her.

Fiskeristyrelsen har ved en fejl angivet i dette materiale, at I kan udfylde erklæringen om gennemførelsen elektronisk direkte i styrelsens tilskudsadministrative system TAS.

I stedet skal I indsende en erklæring i udfyldt stand. I vil modtage besked med den erklæring I skal udfylde.

Erklæringen skal indsendes til styrelsen i det tilskudsadministrative system TAS senest den 31. december 2024.

Hvis I har valgt at foretage ændringer i forhold til den handlingsplan I indsendte i forbindelse med jeres ansøgning om kompensationen, skal I samtidig indsende den opdaterede og endelige handlingsplan. I finder skabelonen her.

I skal ikke indsende bilag for gennemførelsen af handlingsplanen.

Myndighedsproces

Ordningen administreres af Fiskeristyrelsen.

Når du har sendt din ansøgning på ansøgningsportalen, modtager du et kvitteringsbillede.

Fiskeristyrelsen vurderer på baggrund af de indsendte oplysninger i ansøgningsskemaet samt styrelsens egne oplysninger, om du er berettiget til kompensation.

Når Fiskeristyrelsen har behandlet din ansøgning og truffet afgørelse, sender styrelsen afgørelsen til dig via ansøgningsportalen. Du vil få en e-mail om, at der er post til dig, som du skal logge ind og læse.

Såfremt Fiskeristyrelsen træffer afgørelse om tildeling af kompensation, vil din kompensation blive udbetalt i umiddelbar forlængelse af afgørelsen. Der skal ikke ansøges særskilt om udbetaling. Fiskeristyrelsen overfører kompensationen til din NemKonto.

Regler fra Danmark og EU

Danske regler

  • Lov nr. 160 af 7. februar 2019 om administration af tilskud fra Den Europæiske Regionalfond og Den Europæiske Socialfond.
  • Bekendtgørelse nr. 664 af 13. maj 2022 om administration, støtteberettigelse, regnskab, revision og kontrol mv. i forbindelse med udbetaling af støtte fra brexittilpasningsreserven.
  • Bekendtgørelse nr. 1262 af 9. september 2022 om ændring af bekendtgørelse om administration, støtteberettigelse, regnskab, revision og kontrol mv. i forbindelse med udbetaling af støtte fra brexittilpasningsreserven.
  • Bekendtgørelse nr. 394 af 13. april 2023 om ændring af bekendtgørelse om administration, støtteberettigelse, regnskab, revision og kontrol m.v. i forbindelse med udbetaling af støtte fra brexittilpasningsreserven.
  • Aktstykke nr. 262 af 11. maj 2022, tiltrådt af Finansudvalget den 19. maj 2022.

EU-regler

  • Kommissionens statsstøttegodkendelse af 24. juli 2023 nr. SA.108459
    Compensation to fish processing and wholesale undertakings for the loss of turnover caused by the reduction of supply in 2021 due to Brexit (Second amendment to SA.103095)
  • Kommissionens statsstøttegodkendelse af 24. februar 2023 nr. SA.103095: Compensation to fish processing and wholesale undertakings for the loss of turnover caused by the reduction of supply in 2021 due to Brexit. 
  • Kommissionens statsstøttegodkendelse af 24. april 2023 nr. SA.106893: Compensation to fish processing and wholesale undertakings for the loss of turnover caused by the reduction of supply in 2021 due to Brexit (amendment to SA.103095).
  • Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 2021/1755 af 6. oktober 2021 om oprettelse af brexittilpasningsreserven.
  • Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 2021/1139 af 7. juli 2021 om oprettelse af Den Europæiske Hav-, Fiskeri- og Akvakulturfond og om ændring af forordning (EU) 2017/1004.
  • Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1380/2013 af 11. december 2013 om den fælles fiskeripolitik, ændring af Rådets forordning (EF) nr. 1954/2003 og (EF) nr. 1224/2009 og ophævelse af Rådets forordning (EF) nr. 2371/2002 og (EF) nr. 639/2004 samt Rådets afgørelse 2004/585/EF.
  • Rådets forordning (EF) nr. 2988/95 af 18. december 1995 om beskyttelse af De Europæiske Fællesskabers finansielle interesser.
  • Kommissionens delegerede forordning (EU) nr. 2022/2181 af 29. juni 2022 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2021/1139 om oprettelse af Den Europæiske Hav-, Fiskeri- og Akvakulturfond for så vidt angår startdatoer og varigheden af de perioder, hvor støtteansøgninger er uantagelige.
  • Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) nr. 2017/1371 af 5. juli 2017 om strafferetlig bekæmpelse af svig rettet mod Den Europæiske Unions finansielle interesser.
  • Kommissionens meddelelse (2014/C 249/01) om rammebestemmelser for statsstøtte til redning og omstrukturering af kriseramte ikke-finansielle virksomheder.
  • Kommissionens meddelelse (2015/C 217/01) om retningslinjer for behandling af statsstøtte til fiskeri- og akvakultursektoren. 

FAQ

Q.1. Hvor finder jeg ansøgningsskemaet? 

Ansøgningsskemaet er online og findes på Fiskeristyrelsens ansøgningsportal TAS. Det er vigtigt, at der logges ind med CVR-nr.

Du kan læse mere i vejledningen om, hvordan du opretter en bruger og ansøgning på ansøgningsportalen, samt hvordan du kan tilføje en fuldmagtshaver til din ansøgning.


Q.2. Hvordan skal jeg udfylde ansøgningsskemaet?

I bilag 1 til vejledningen kan du finde en guide til, hvordan du udfylder hvert enkelt felt i ansøgningen.

Det er vigtigt, at du udfylder relevante felter i ansøgningsskemaet. Der kan gives afslag, hvis de påkrævede oplysninger i ansøgningen ikke er afgivet.


Q.3. Hvordan kan jeg være sikker på, at Fiskeristyrelsen har modtaget min ansøgning?

Når du har sendt din ansøgning på ansøgningsportalen, modtager du et kvitteringsbillede.

På denne side vil du også have mulighed for at downloade din ansøgning, hvilket Fiskeristyrelsen anbefaler, at du gør.


Q.4. Jeg har endnu ikke modtaget svar på min ansøgning – hvornår kan jeg forvente at få et svar?

Behandlingen af din ansøgning kan tage op til tre måneder fra ansøgningsfristen, forudsat at sagen er fuldt oplyst.

Når Fiskeristyrelsen har behandlet din ansøgning og truffet afgørelse, sender styrelsen afgørelsen til dig via ansøgningsportalen. Du vil få en e-mail om, at der er post til dig, som du skal logge ind og læse.

Bemærk, at du skal have tilmeldt e-mail notifikation på din profil for at modtage e-mails om post eller ændringer til din ansøgning.


Q.5. Hvor mange penge kan jeg få i kompensation?

Fiskeristyrelsen kan ikke på forhånd oplyse, hvor meget du kan få i kompensation.

Dit kompensationsbeløb afhænger blandt andet af, hvor mange ansøgninger Fiskeristyrelsen modtager.

Q.6. Hvordan logger jeg ind, hvis jeg har udfordringer med NemID/MitID?

Der opleves i disse dage udfordringer med at ansøge om støtte på nogle af Fiskeristyrelsens støtteordninger.

Problemet er, at overgangen fra NemID-medarbejdersignatur til MitID Erhverv afsluttes først senest den 30. juni 2023, og først der overgår styrelsens systemer til MitID Erhverv. Indtil da skal ansøgere anvende NemID-medarbejdersignatur. Ansøgere uden NemID-medarbejdersignatur kan få adgang til NemID-medarbejdersignatur med det samme, hvis ansøger er tegningsberettiget og bestiller en nøglefil frem for et nøglekort (jf. følgende guide: https://www.nets.eu/dk-da/kundeservice/medarbejdersignatur/kom-i-gang/Pages/hjaelp-til-bestilling.aspx)

Q.6. Hvem kan jeg kontakte, hvis jeg har yderligere spørgsmål?

Hvis du har yderligere spørgsmål til ordningen, kan du kontakte Fiskeristyrelsen på telefon 72 18 58 50, alle hverdage mellem kl. 10 – 14.

Arkiv

I dette afsnit finder du tidligere versioner af vejledninger mv.: