Grøn omstilling akvakultur - Udviklingsprojekter

Udviklingsprojekter samt udvikling af erhvervsmæssig tangproduktion

Formål

Tilskudsordningen har til formål at bidrage til den grønne omstilling af akvakultursektoren gennem udvikling og afprøvning af mere miljø- og ressourceeffektiv fiskeproduktion, udvikling og afprøvning af klimavenlige teknologier samt udvikling af skaldyrsopdræt og erhvervsmæssig tangproduktion.

Alle projekter, der udmøntes under ordningen, skal være i overensstemmelse med Danmarks akvakulturstrategi "Strategi for en bæredygtig akvakultursektor 2021-2027".

Hvad gives der tilskud til?

Fiskeristyrelsen kan under pulje 1 give tilskud til udviklingsprojekter inden for klima, miljø og lavtrofisk akvakultur. Når du søger om tilskud, skal du placere dit projekt inden for ét af disse indsatsområder.

Fiskeristyrelsen kan under pulje 2 give tilskud til projekter, der har til formål at udvikle mulighederne for erhvervsmæssig tangproduktion.

Herudover er der en række krav til projekterne, som du kan læse mere om i vejledningen til ordningen.

Hvem kan søge?

Tilsagn om tilskud kan gives til akvakulturvirksomheder, akvakulturorganisationer, anerkendte branche- og producentorganisationer inden for akvakultur, tekniske og videnskabelige organer, analyseinstitutter, konsulentvirksomheder og ingeniørvirksomheder.

Tilskuddets størrelse

Ordningen er opdelt i to puljer, hvoraf 9,2 mio. kr. afsættes til udviklingsprojekter under indsatsområderne klimaprojekter, miljøprojekter samt lavtrofisk akvakultur og 1,7 mio. kr. afsættes udvikling af erhvervsmæssig tangproduktion.

Det samlede, offentlige tilskud kan i udgangspunktet maksimalt udgøre 75 pct. af de samlede, tilskudsberettigede udgifter til projekterne. Dog kan projekter, der ansøges af en kollektiv ansøger og har kollektiv interesse modtage 100 pct. i tilskud af de samlede tilskudsberettigede udgifter. Ligeledes kan tekniske og videnskabelige organer kan få 100 pct. i tilskud af de samlede, tilskudsberettigede udgifter.

Tilskud til projekterne finansieres delvist af EU-midler (70 pct.) fra den Europæiske Hav-, Fiskeri- og Akvakulturfond (EHFAF) og delvist af nationale midler (30 pct.).

Løbende ansøgningsrunde

Ansøgninger behandles løbende i takt med, at Fiskeristyrelsen modtager dem. Man kan følge status på ansøgningsrunden, og hvor mange ansøgninger for hvor mange midler, der er modtaget. Status opdateres i boksen til højre på denne side. Midlerne er dog først endeligt brugt, når Fiskeristyrelsen har kvalificeret en ansøgning og truffet afgørelse om tilsagn om tilskud. Fiskeristyrelsen kan lukke for ansøgningsrunden før den annoncerede ansøgningsfrist, hvis alle midler i puljen bliver brugt op.

Materiale til tilskud, ændringer og udbetaling

I de følgende afsnit kan du finde relevant materiale til, når du vil søge om tilskud, ændringer og udbetaling.

Ansøg om tilskud

Du søger om tilsagn om tilskud på Fiskeristyrelsens tilskudsportal: Fiskeristyrelsens tilskudsadministrative system (TAS).

Vær opmærksom på, at der på ansøgningsportalen er to puljer:
Grøn omstilling akvakultur EHFAF – udviklingsprojekter 2024 runde 1
Grøn omstilling akvakultur EHFAF – udvikling af erhvervsmæssig tangproduktion 2024 runde 1
Det er vigtigt, at du opretter din ansøgning under den korrekte pulje.

Vejledning
Før du går i gang med din ansøgning, bedes du læse nærmere i vejledningen til ordningen og vejledningen til ansøgning i tilskudsportalen TAS.

Bemærk at du skal logge ind med MitID Erhverv for at søge.

Vi anbefaler, at du har vejledning om tilskud samt vejledningen til ansøgning i TAS ved din side, når du søger om tilsagn til tilskud.

Øvrigt materiale til din ansøgning:

Ansøg om ændringer

Hvis du som tilsagnshaver ønsker at ændre projektet væsentligt i løbet af projektperioden, skal du ansøge om en tilsagnsændring via tilskudsportalen (TAS).

Din ansøgning om ændring skal være modtaget i ansøgningsportalen senest to måneder før den dato, hvor projektet senest skal være afsluttet. Ansøgningen skal blandt andet indeholde en kort begrundelse for ændringen og en beskrivelse af, hvilken betydning ændringen har for projektet. Tilsagnsbeløbet kan ikke forhøjes i forbindelse med en ændring af projektet.

Du kan læse mere om projektændringer i vejledningen til ordningen.

Ansøg om udbetaling

Inden du søger om udbetaling, bør du orientere dig i vejledningen til ordningen.

Vejledning til  udbetaling  - Grøn omstilling Akvakultur: Udviklingsprojekter og erhvervsmæssig tang produktion 

Når du vil søge om udbetaling, skal du også benytte Tilskudsportalen (TAS).

Tilskudsportalen udløser et udbetalingsskema. Skemaet udfyldes og vedlægges alle relevante bilag, såsom udgiftsbilag og -oversigter, nødvendige tilladelser, dokumentation for udbud, lønoversigt, slutrapport mv.

Skema til indtastning og beregning af lønudgifter for medarbejdere:

Vi anbefaler, at du følger vejledningen til udbetaling af tilskud nøje, når du søger.

Du skal holde alle bilag i tilknytning til projektet, herunder tilhørende regnskabsbilag, tilgængelig i mindst 5 år, regnet fra den 31. december i det år projektet er slutudbetalt.

Myndighedsproces

Fiskeristyrelsen administrerer ordningen, træffer afgørelse om tildeling af tilskud og er ansvarlig for udbetaling af tilskud.

Når du har sendt din ansøgning i tilskudsportalen, modtager du et kvitteringsbillede.

Hvis du går i gang med projektet før du har modtaget tilsagn, er det for egen regning og risiko.

Når Fiskeristyrelsen har behandlet din ansøgning og truffet afgørelse, sender styrelsen afgørelsen til dig via tilskudsportalen.

Informationsforpligtigelse

I ansøgningen skal du angive, hvilke informationsaktiviteter der er planlagt om projektet om EU-medfinansieringen.

Du er forpligtet til at synliggøre tilskud fra EU. Du kan læse mere om forpligtelsen, og hvordan du overholder den i vejledningen til ordningen og på siden Information om synliggørelse af tilskud fra Den Europæiske Hav-, Fiskeri- og Akvakulturfond (EHFAF).

Regler fra Danmark og EU

Danske regler

 EU-regler