Kameradokumenteret fiskeri

Erhvervsfiskeri Elektronisk monitering af fartøjer

Fiskeristyrelsen har forskellige projekter med kameradokumenteret fiskeri.

I forbindelse med fastlæggelsen af kvoterne for 2020 blev det politisk besluttet, at der skulle indføres elektronisk monitorering med kameradokumentation i hovedparten af det danske fiskeri med bundslæbende redskaber i Kattegat. Sideløbende med dette har Det Europæiske Fiskerikontrolagentur (EFCA) bedt hvert medlemsland om, at stille med minimum to fartøjer per farvand til kameradokumenteret fiskeri (betegnet Remote Electronic Monitorering, REM). For Danmarks vedkommende betyder det to fartøjer med fiskeri i de nordvestlige farvande, Nordsøen og Østersøen. 

Forsøgsfiskeri med krav om kameradokumentation.

I 2022 og 2023 har der været givet forsøgstilladelse til fiskeri efter tobis i område 22 og 24 i Østersøen i lukkeperioden mod opfyldelse af en række vilkår, herunder at fartøjet havde installeret elektronisk monitoreringssystem. Formålet var, at dokumentere bifangsten af bl.a. torsk i tobisfiskeri og varetages i samarbejde mellem DTU Aqua og Fiskeristyrelsen. For mindst 10% af fangstrejserne blev videomaterialet gennemset af Fiskeristyrelsen for at dokumentere bifangst. Data fra projektet blev også videregivet til DTU Aqua til forskningsmæssige formål..

I 2023 har der været forsøgsfiskeri i Østersøen med et garnfartøj, der skal testede om et fartøj over 12 meter har et fiskeri tilsvarende garnfartøjer under 12 meter i længde. Forsøget var frivilligt og kameradokumentationen blev brugt til verificering af fangstdata. Derudover har der i 2023 været forsøgsfiskeri i Østersøen med et trawlfartøj, som testede rødspættefiskeri i lukkeperiode

I 2024 har der været et forsøgsfiskeri i Kattegat målrettet trawlfiskeri efter fjæsing i den danske og svenske del af Kattegat. Forsøget var frivilligt og kameradokumentation vil blive brugt til verificering af fangstdata. Derudover har der i 2024 været forsøgsfiskeri i Østersøen for trawlfartøjer, som testede et selektivt trawl.

Fælles for de forskellige forsøgsfiskerier er, at fartøjernes deltagelse er frivillig, at Fiskeristyrelsen har anvendt kameradokumentation til verificering af fangstdata  og at Fiskeristyrelsen har gennemgået minimum 10% af fangstrejsernes videomateriale.

Fiskeristyrelsen har siden 2022 kunne sikre Danmarks bidrag til EFCAs regionale REM-projekter for Østersøen vha. forsøgsfiskerier med kameradokumentation 

Kameradokumentation for pelagisk fiskeri.

DPPO meldte ud i 2022 at de frivilligt ønsker, at opsætte elektronisk monitoreringssystem til kameradokumentation af PO’ens 11 fartøjer. Fiskeristyrelsen deltager i DPPO’s projekt ved at gennemgå kameradata fra en andel af fangstrejserne.

Da der er tale om DPPO’s eget projekt varetager Fiskeristyrelsen ikke installation og placering af kamerasystemets komponenter. I stedet godkender Fiskeristyrelsen fartøjsmonitoreringsplan (VMP) for det enkelte fartøj.

Fiskeristyrelsen vil evaluere deltagelsen i projektet når yderligere erfaring er opbygget. Kameradokumentation muliggør lempelse af visse regler, hvilket betyder, at pelagiske fartøjer med kameradokumentation godkendt af Fiskeristyrelsen kan opnå særlige vilkår. Dette gælder uagtet, hvilken PO fartøjet tilhører. I juli 2024 kunne fartøjer, der fiskede tobis i Nordsøen fiske i tobisforvaltningsområderne 1r, 2r og 3r på samme fangstrejse, såfremt fartøjet havde et fungerende kamerasystem, som Fiskeristyrelsen havde godkendt og hvor Fiskeristyrelsen kunne gennemgå kameradata.   

Fiskeristyrelsens deltagelse i DPPO’s projekt betyder at Danmark yder sit bidrag til EFCAs regionale REM-projekter i de nordvestlige farvande og Nordsøen.

Kameraprojekt Kattegat.

I forbindelse med fastlæggelsen af kvoterne for 2020 blev det politisk besluttet, at der skulle indføres elektronisk monitorering med kameradokumentation i hovedparten af det danske fiskeri med bundslæbende redskaber i Kattegat. Baggrunden er, at torskebestanden i Kattegat er i dårlig forfatning. Projektet havde til formål at dokumentere jomfruhummerfiskeriet i Kattegat, herunder særligt bifangsten af torsk samt overholdelsen af landingsforpligtelsen. 

I maj 2024 blev det politisk besluttet, at projektet skulle overgå til en permanent frivillig ordning, hvor der gives fordele til fartøjer med kamerasystem, som Fiskeristyrelsen fortsat kan basere deres kontrol på. Den nye ordning forventes at træde i kraft i andet halvår af 2024. Indtil da gælder samme regler og vilkår som i fase 2 af projektet.

I den nye ordning vil fartøjsejere, hvis fartøj har været omfattet af Kameraprojekt Kattegat have tre muligheder for de fiskefartøjer: 

  • Beholde kameraerne og indgå i en frivillig ordning om fortsat kamerakontrol, hvor der samtidig opnås en række fordele såsom lempelser i den almindelige kontrol og højere kvote.
  • Beholde kameraerne, men hvor kameraerne udelukkende benyttes til forskningsformål og ikke kontrol.
  • Ikke være del af ordningen.

Projektet er medfinansieret af midler fra Den Europæiske Hav- og Akvakulturfond.

Der er udarbejdet en bekendtgørelse med de præcise krav om de gældende reglerne for fiskeri i Kattegat med bundslæbende redskaber og krav om kamera.

Læs Kommisorum for følgegruppe vedr. elektronisk overvågning i Kattegat

EU logo + medfinansieret af Den europæiske union