Indsats mod marint affald

Her kan du finde oplysninger om tilskudsordningen Indsats mod marint affald samt vejledning og materiale til at søge om tilskud.

Spøgelsesnet og marint affald i havene er til fare for dyreliv og skaber gener for fiskerierhvervet. Derfor er formålet med tilskudsordningen at reducere marint affald og bekæmpe plastforurening i danske havområder med fokus på det affald, som stammer fra fiskeri, herunder både erhvervs- og fritidsfiskeri.

Løbende ansøgningsrunde

Ansøgninger behandles løbende i takt med, at Fiskeristyrelsen modtager dem. Man kan følge status på ansøgningsrunden, og hvor mange ansøgninger for hvor mange midler, der er modtaget. Status opdateres i boksen til højre på denne side. Midlerne er dog først endeligt brugt, når Fiskeristyrelsen har kvalificeret en ansøgning og truffet afgørelse om tilsagn om tilskud. Fiskeristyrelsen kan lukke for ansøgningsrunden før den annoncerede ansøgningsfrist, hvis alle midler i puljen bliver brugt op.

Status og frister

Lukket for nye ansøgninger
  • 1. Maj 2024 til 15. September 2024

    Ansøgningsperiode

Anslået sagsbehandlingstid3 måneder

Om tilskuddet

Myndigheder, forskningsinstitutioner, virksomheder, brancheorganisationer og NGO’er.

Der kan søges om tilskud til opsamling af marint affald.

Det samlede, offentlige tilskud kan udgøre op til 100 pct. af de samlede, tilskudsberettigede udgifter til projektet.

Der er afsat 5,3 mio. kr. til tilskudsordningen.

Tilskud til projekterne finansieres delvist af EU-midler (70 pct.) fra den Europæiske Hav-, Fiskeri- og Akvakulturfond (EHFAF) og delvist af nationale midler (30 pct.).

Hvis du får tilsagn om tilskud fra Indsats mod marint affald, er der en række vilkår og forpligtelser, som du skal overholde.

Du kan læse mere om reglerne for tilskuddet vejledningen til tilskudsordningen. 

Formålet med tilskudsordningen er at reducere marint affald og bekæmpe plastforurening i danske havområder med fokus på det affald, som stammer fra fiskeri, herunder både erhvervs- og fritidsfiskeri.

Fiskeristyrelsens tilskudsportal

Du søger om  tilskud på Fiskeristyrelsens tilskudsportal TAS.

Tilskudsportal TAS

Du skal logge ind med dit MitID Erhverv for at søge.

Status på ansøgninger

Samlet pulje: 5,3 mio. kr.

Der er søgt for: 4,9 mio. kr.

Restbeløb: 0,4 mio. kr.

Opdateret den 9. september 2024

Kontakt

Telefon: 72 18 58 50

E-mail:
tilskud@fiskeristyrelsen.dk

Telefontider:
mandag - fredag 09.00-15.00

EU-logo: Medfinansieret af Den Europæiske Union

Materiale til tilskud, ændringer og udbetaling

Vejledning

Inden du ansøger, skal du læse rammerne for tilskud i vejledningen til ordningen. Der findes en separat vejledning, der beskriver, hvordan du udfylder ansøgningsskemaet i tilskudsportalen TAS.

Vejledning til ansøgning – Indsats mod marint affald 2024

Vejledning til TAS - Indsats mod marint affald 2024

Øvrigt materiale

Skema til samarbejdsaftalen

Aktivitetsbeskrivelse for konsulenter

Supplerende budgetoplysninger 

Tidligere projektområder

På linket kan du finde en oversigt og enkeltvise kort over tidligere projektområder

Tidligere projektområder

Informationsforpligtelse

Som tilskudsmodtager har du pligt til at synliggøre, at dit projekt er støttet af Den Europæiske Hav-, Fiskeri- og Akvakulturfond (EHFAF). Du skal angive hvordan du vil synliggøre støtten i din ansøgning.

Læs mere om informationsforpligtelsen her

 

Hvis du ønsker at ændre projektet væsentligt i løbet af projektperioden, skal du ansøge om en tilsagnsændring via tilskudsportalen TAS.

Din ansøgning om ændring skal være modtaget i tilskudssportalen TAS senest to måneder før den dato, hvor projektet senest skal være afsluttet. Ansøgningen skal blandt andet indeholde en kort begrundelse for ændringen og en beskrivelse af, hvilken betydning ændringen har for projektet.

Du har mulighed for at forlænge til projektperiode med op til 3 måneder én gang blot ved at anmelde det til Fiskeristyrelsen i tilskudsportalen TAS.

Du kan læse mere om projektændringer i vejledningen til ansøgning.

Vejleding til udbetaling

Inden du søger om udbetaling, bør du orientere dig i udbetalingsvejledningen til tilskudsordningen.

Vejledning til udbetaling - Indsats mod marint affald 2024 (Opdateret 18. september 2024 - i denne version er afsnit 9.2 opdateret) 

Vejledning til udbetaling - Indsats mod marint affald 2023

Når du vil søge om udbetaling, skal du logge på tilskudsportalen TAS og udløse et udbetalingsskema. Skemaet udfyldes og vedlægges bilag såsom udgiftsbilag og –oversigter, nødvendige tilladelser, dokumentation for udbud og lønoversigt.

Øvrigt materiale 

Skema til lønberegning

Vejledning til skema til lønberegning

Bilagsoversigt

Aftale om projekttilknytning for faste medarbejdere

Du skal holde alle projektets bilag (herunder regnskabsbilag etc.), tilgængelig i mindst 5 år, regnet fra den 31. december i det år projektet er slutudbetalt.

Lov om Hav-, Fiskeri- og Akvakulturfonden, lov nr. 2584 af 28. december 2021.

Lov om fiskeri og fiskeopdræt (fiskeriloven), jf. lovbekendtgørelse nr. 261 af 21 marts 2019, med de ændringer, der følger af lov nr. 558 af 7. maj 2019 og lov nr. 559 af 7. maj 2019

Bekendtgørelse nr. 428 af 26. april 2024 om tilskud til indsats mod marint affald

Europa Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 2021/1139 af 7. juli 2021 om oprettelse af Den Europæiske hav-, Fiskeri- og Akvakulturfond og om ændring af forordning (EU) 2017/1004.

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 2021/1060 af 24. juni 2021 om fælles bestemmelser for Den Europæiske Fond for Regionaludvikling, Den Europæiske Socialfond Plus, Samhørighedsfonden, Fonden for Retfærdig Omstilling og Den Europæiske Hav-, Fiskeri- og Akvakulturfond og om finansielle regler for nævnte fonde og for Asyl-, Migrations- og Integrationsfonden, Fonden for Intern Sikkerhed og instrumentet for finansiel støtte til grænseforvaltning og visumpolitik.

Kommissionens delegerede forordning (EU) 2022/2181 af 29. juni 2022 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2021/1139 om oprettelse af Den Europæiske Hav-, Fiskeri- og Akvakulturfond for så vidt angår startdatoer og varighede naf de perioder, hvor støtteansøgninger er uantagelige. 

Rådets forordning (EF) nr. 2988/95 af 18. december 1995 om beskyttelse af De Europæiske finansielle interesser.

1. Hvordan tegner jeg projektarealet ind i Danmarks Miljøportal?

Du skal indtegne projektarealet ved hjælp af knappen ’værktøjer’ i Danmarks Miljøportal, arealinformation.

Du skal anvende det link, der fremgår af s. 6 i vejledning om tilskud til Indsats mod marint affald. Bemærk at du ikke skal anvende funktionen ”tilvælg kortlag” men i stedet gå direkte til faneblad ”koordinator og mål” og anvende funktionen ”areal”. Nu kan du direkte tegne areal ind på danske farvande.

Du skal indtegne dit projektareal så præcist som muligt. Indtegningen vil vise arealet i km2 af dit projektareal.

Når du er færdig med at indtegne projektarealet, skal du notere arealet, som fremkommer i din arealpolygon, og vælge fanen ’andre værktøjer’ og funktionen ’gem som billede’ – her får du en .png-fil af projektarealet, som du skal vedhæfte din ansøgning.”

2. Hvordan søger jeg for bortskaffelse af marint affald fra projektet til genbrug?

Det marine affald fra projektet skal så vidt muligt indleveres til genbrug. Dette må gerne gøres ved almindelige renovationsvirksomheder, der kan tage stilling til, om det marine affald kan genbruges. Det skal fremgå af den udspecificerede erklæring eller vejeseddel for håndteringen af det marint affald.

Du skal også være opmærksom på, at udgifter over 100.000 kr. altid skal dokumenteres ved indhentning af et tilbud.

3. Kan jeg som selvstændig erhvervsfisker få tilskud til at bruge mit eget fartøj i projektet?

Du må gerne anvende dit eget fartøj i projektet. Tilskuddet til dækning af anvendelse af fartøjet vil være ’kostprisen’, dvs. almindelig pris for leje af et tilsvarende fartøj. Hvis du eksempelvis ejer et fartøj på 20 bruttotonnage som du vil anvende i projektet, skal du indhente en pris for leje af et tilsvarende fartøj med samme bruttotonnage.

For at dokumentere kostprisen kan du f.eks. indhente en udtalelse fra en fiskeriforening, eller du kan indhente et tilbud fra andre erhvervsfiskere. Du skal være opmærksom på, at prisen på den udgift, du dokumenterer, skal være direkte sammenlignelig med den udgift som du vil søge tilskud til, dvs. eksempelvis dagsleje for samme størrelse fartøj. Bemærk, at kostprisen skal være eksklusiv bemanding, hvis du samtidig vil søge tilskud til løn.

Du kan også vælge at indhente tilbud på prisen for leje af tilsvarende fartøj til et togt/dagsrejse inklusiv bemanding og dermed ikke søge om tilskud særskilt til lønudgifter. Her indhentes et samlet tilbud på en hel dag med alle udgifter inkluderet. Alle udgifter indeholdt i prisen (eksempelvis lønudgifter, leje af fartøj, brændstof) skal være udspecificerede i tilbuddet.

Du skal også være opmærksom på, at udgifter over 100.000 kr. altid skal dokumenteres ved indhentning af et tilbud på tilsagnstidspunktet og hvor det andet tidbud skal foreligge på udbetalingstidspunktet. Læs mere i vejledningen om tilskud til Indsats mod marint affald kapitel 6 ”om udgifters rimelighed og udbud”. Det gælder også, hvis du indhenter kostpris for dagsopgaver.

4. Kan jeg som erhvervsfisker uden ansatte få tilskud til min egen løn?

På ordningen Indsats mod marint affald kan du søge tilskud til alle de udgifter, der er rimelige og direkte nødvendige for at gennemføre projektet, herunder løn.

Du kan søge tilskud til dine egen løntimer til gennemførelse af projektet, dvs. de arbejdstimer inkl. overhead som du bruger på togter med opsamling af marint affald og bortskaffelse.

Du skal dokumentere timeforbruget med et særskilt timeregnskab for projektet og sikre en kontospecifikation fra regnskabssystemet for alle projektrelaterede omkostninger.

Du skal indplacere dine løntimer i lønkategori 3.. Se mere i ”vejledning om tilskud” kapitel 3.

Dvs. du indplacerer projekttimerne i den relevante lønkategori, og søger til det antal timer i en givne lønkategori som du skal bruge på at udføre de forskellige aktiviteter i projektet.

Du skal derfor ikke som selvstændig erhvervsfisker medsende en ansættelseskontrakt på dig selv med en fast løn, da du afregnes for de faktiske projekttimer i henhold til lønkategori 3., for de udførte aktiviteter.

5. Kan jeg undgå et timeregnskab, hvis jeg har en virksomhed med fast løn?

Nej, du skal altid udarbejde et timeregnskab for de timer, som du har brugt i projektet, og som du søger tilskud til.

På ansøgningstidspunktet laves et estimeret timeregnskab , som der gives tilsagn på grundlag af og på udbetalingstidspunktet et timeregnskab over de faktiske timer brugt på projektet.

Du skal derfor ikke som selvstændig medsende en ansættelseskontrakt på dig selv med en fast løn, da du afregnes for de faktiske projekttimer i henhold til de 5 lønkategorier, for de udførte aktiviteter i projekter.

6. Hvordan dokumenterer jeg opsamling af marint affald og bortskaffelse af det opsamlede affald?

Du skal på udbetalingstidspunktet vedlægge den udspecificerede erklæring eller vejeseddel for håndteringen af marint affald, du har modtaget ved bortskaffelsen af det opsamlede affald fra det firma, som du har indleveret affaldet til. Dokumentationen skal angive typen og mængden af affald, prisen for bortskaffelse, evt. andel der kan genbruges samt relevante affaldskoder i henhold til gældende lovgivning.

Du skal også samtidig indsende en oversigt over alle de faktisk udførte togter med start- og slutdato, og du skal kortlægge dine afholdte togter. Kortlægningen skal du angive på den indtegning af projektarealet i Danmarks Miljøportal, areal-information, du indsendte med ansøgningen.

For hvert togt til opsamling af marint affald skal du vedlægge fotodokumentation af det opsamlede affald, og du skal angive følgende: Mængden af opsamlet marint affald i kg. (og herunder hvis muligt en estimering af vægten af inkluderet organisk materiale), og typen af opsamlet marint affald, f.eks. garn, liner eller ruser, samt tilstanden af disse (nyt/gammelt).

7. Hvilke tilladelser fra offentlige instanser skal jeg særligt være opmærksom på?

Som udgangspunkt skal du ikke have tilladelse til at opsamle marint affald. Du må dog ikke skade udpegningsgrundlaget for beskyttede eller sårbare naturarealer eller eksempelvis forstyrre havfugle i deres yngletid.

Du skal indhente eventuelle tilladelser i projektperioden, og de skal derfor ikke foreligge på ansøgningstidspunktet.

De eventuelle tilladelser skal indsendes sammen med din anmodning om slutudbetaling.

8. Forpligter jeg mig til at rydde de områder jeg sender ind sammen med ansøgningen, eller indtil de ansøgte midler er brugt?

Ja, du forpligter dig til at opsamle marint affald i hele projektarealet.

Det skyldes, at budgettet der ligger til grund for tilsagnet afspejler de beregnede togter, som er direkte, rimelige og nødvendige for at dække projektarealet.

9. Hvordan dokumenteres kostpris?

Kostpris kan dække den faktiske afholdte og betalte nettoudgift hos den part , som leverer varen/ydelsen.

Der kan kun søges om tilskud til udgifter afholdt af tilsagnshaver eller samarbejdspartnere.

For at være tilskudsberettigede, skal udgifterne være rimelige, direkte relaterede til og nødvendige for projektet. Det, der kan indgå i kostprisen, er f.eks. anvendelse af en bestemt type båd i x antal timer, enten inklusive eller plus brændstofforbrug og/eller besætning. Du skal ved ansøgning om tilskud henvise til og dokumentere, hvor den literpris du beregner med, stammer fra.

For at kunne søge udbetaling for dette, skal der vedlægges enten en faktura fra samarbejdspartneren/leverandøren på ydelsen eller dokumentation for prisen på en tilsvarende ydelse (f.eks. leje af en tilsvarende type båd med samme mandskab i x antal timer).

For at dokumentere kostprisen kan du indhente en udtalelse fra f.eks. en Fiskeriforening, eller du kan indhente et tilbud fra andre erhvervsfiskere. Du skal være opmærksom på, at prisen på den udgift, du dokumenterer, skal være direkte sammenlignelig med den udgift som du vil søge tilskud til, dvs. eksempelvis dagsleje for samme størrelse fartøj. Bemærk, at kostprisen skal være eksklusiv bemanding, hvis du samtidig vil søge tilskud til løn.

Du kan også vælge at indhente tilbud på prisen for leje af tilsvarende fartøj til et togt/dagsrejse inklusiv bemanding og dermed ikke søge om tilskud særskilt til lønudgifter. Her indhentes et samlet tilbud på en hel dag med alle udgifter inkluderet. Alle udgifter indeholdt i prisen (eksempelvis lønudgifter, leje af fartøj, brændstof) skal være udspecificerede i tilbuddet. Det skal også klart fremgå, hvis der er indeholdt moms i prisen, da Fiskeristyrelsen ikke dækker moms.

Udgifter over 100.000 kr. skal altid dokumenteres  med to sammenlignelige tilbud. Det første tilbud skal indhentes på tilsagnstidspunktet og det andet tidbud skal foreligge på udbetalingstidspunktet. Læs mere i vejledningen om tilskud til Indsats mod marint affald afsnit 6.2 og 6.3 ”om udgifters rimelighed og udbud”. Det gælder også, hvis du indhenter kostpris for dagsopgaver.

10. Kan frivillige deltage i projektet og få løn for deres timer?

Frivillige, der ikke modtager løn (fordi de er frivillige), kan ikke få dækket løn.

Løn skal dokumenteres med lønsedler med faktisk udbetalt løn og timeforbrug.

Hvis du gerne vil have en forening (med frivillige medlemmer) som samarbejdspartner, kan Fiskeristyrelsen kun dække timeforbrug, hvis de pågældende personer er ansat i foreningen. Alternativt kan projektet ansætte de pågældende personer og give dem løn gennem deres eget lønsystem.

Der kan indgås en samarbejdsaftale med en forening eller organisation, der evt. organiserer frivillige, og der kan så søges løntimer til denne samarbejdspartners arbejdstimer. Dvs., at foreningens samlede løntimer – herunder timer afholdt af eksempelvis medlemmer – kan opgives i budgettet under denne samarbejdspartners timer.

Vær opmærksom på, at alle lønudgifter skal dokumenteres på tidspunktet for ansøgning om udbetaling ved lønsedler for den pågældende person (Se mere i ”vejledning om tilskud” kapitel 8.).