Vandløbsrestaurering EHFAF

Formål

Formålet med tilskudsordningen er at bidrage til genopretningen af vandområder og forbedre forholdene for flora og fauna. Indsatserne skal bl.a. skabe gydepladser og fri passage for fisk i vandløbene.

Tilskudsordningen skal bidrage til realiseringen af fastlagte miljømål i konkrete vandløb, så vandmiljøet på sigt kan leve op til målsætningen i EU’s vandrammedirektiv om minimum for økologisk tilstand.

Hvad gives der tilskud til?

Der gives tilskud til restaureringer udpeget i indsatsprogrammet til Vandområdeplan 3 (VP3). Projekterne skal genskabe mere naturlige vandløb uden spærringer og med større fysisk variation. Et vandløbsrestaureringsprojekt foregår ved at restaurere vandløbsstrækninger  gennem følgende tiltag:

  1. Mindre strækningsbaserede restaureringer f.eks. udlægning af groft materiale, træplantning eller hævning af vandløbsbund.
  2. Større strækningsbaserede restaureringer f.eks. genslyngning eller åbning af rørlagte strækninger.
  3. Punktbaserede restaureringer f.eks. fjernelse af fysiske spærringer, som muliggør vandrefisk og anden akvatisk faunas passage i vandløbene, etablering af sandfang eller okkerrensningsanlæg, der forbedrer miljøtilstanden på nedstrøms strækninger.

Der kan kun gives tilsagn til type 2 og type 3 vandområder under EHFAF-tilskudsordningen.  Der kan gives tilsagn om tilskud til forundersøgelse og gennemførelse af et projekt vedrørende vandløbsrestaurering.

For type 1 vandområder henvises der til den nationale tilskudsordning, som administreres af Miljøstyrelsen.

Hvem kan søge?

Kommuner.

Tilskuddets størrelse

Det samlede, offentlige tilskud kan udgøre op til 100 % af de samlede, tilskudsberettigede udgifter til projektet.

Der er afsat 72 mio. kr. til tilskudsordningen. 

Tilskud til projekterne finansieres delvist af EU-midler (70 pct.) fra den Europæiske Hav-, Fiskeri- og Akvakulturfond (EHFAF) og delvist af nationale midler (30 pct.).

Myndigheder

Fiskeristyrelsen administrerer ordningen, træffer afgørelse om tildeling af tilskud og er ansvarlig for udbetaling. 

Miljøstyrelsen vurderer ansøgninger og indstille støtteberettigede projekter på baggrund af et fagligt teknisk grundlag.

Materiale til tilskud, ændringer og udbetaling

I de følgende afsnit kan du finde relevant materiale til, når du vil søge om tilskud, ændringer og udbetaling. Der er også øvrigt materiale, som du vil få brug for.

Ansøg om tilskud

Vejledning

Før du går i gang med din ansøgning, bedes du læse nærmere i vejledningen til ordninge og vejledningen til ansøgning i tilskudsportalen TAS: 

Vi anbefaler, at du har vejledningen ved din side, når du om tilsagn til tilskud.

Ansøgningsportal

Du søger om tilsagn om tilskud på Fiskeristyrelsens tilskudsportal.

Du skal logge ind med CVR-nummer og ved brug af NemID medarbejdersignatur. Bemærk, dog, at det ikke længere er muligt at få oprettet et nyt NemID-medarbejdersignatur, idet NETS har lukket for sin support. Hvis du ikke har et NemID-medarbejdersignatur, kan du derfor kontakte Fiskeristyrelsen på tlf. +45 72 18 58 50 for at blive manuelt oprettet i tilskudsportalen. Bemærk at manuel oprettelse kan tage op til flere hverdage.

Bilag til ansøgningen (Referencebilag)

Søger du til flere vandområder, der ligger i umiddelbar forlængelse af hinanden, skal du udfylde et bilag for hvert vandområde.

Øvrigt materiale

Ansøg om ændringer

Hvis du som tilsagnshaver ønsker at ændre væsentligt i projektet i løbet af projektperioden, skal du skriftligt ansøge herom. Det gør du ved at kontakte sagsbehandleren med et ønske om ændringer via Fiskeristyrelsens tilskudsportal TAS.

Du skal sende ændringsansøgningen til Fiskeristyrelsen senest to måneder, før projektperioden udløber. Ansøgningen skal indeholde en kort begrundelse for ændringen og en beskrivelse af, hvilken betydning ændringen har for projektet. Tilsagnsbeløbet kan ikke forhøjes i forbindelse med en ændring af projektet.

Anmodning om forlængelse af projektperioden skal være modtaget i Fiskeristyrelsen senest 2 måneder før den dato, hvor projektperioden udløber.

Ansøg om udbetaling

Inden du søger om udbetaling, bør du orientere dig i vejledningen til tilskudsordningen.

  • En vejledning til udbetaling af tilskud følger på denne side.

Følg vejledningen til udbetaling af tilskud nøje, når du søger.

Du søger om udbetaling af tilskud på styrelsens tilskudsportal TAS, hvor du også søgte om tilsagn. 

Tilskudsportalen udløser et udbetalingsskema. Skemaet udfyldes og vedlægges bilag såsom udgiftsbilag og –oversigter, nødvendige tilladelser, dokumentation for udbud, lønoversigt, slutrapport og årsrapport.

Husk at indhente en udtalelse fra Miljøstyrelsen om, at projektet er gennemført:

Andet materiale:

I skal opbevare alle dokumenter indtil 5 år fra den 31. december i året, hvor slutudbetalingen finder sted. Det inkluderer blandt andet faktura og dokumentation for betaling af en indkøbt genstand.

Myndighedsproces

Ordningen administreres i et samarbejde mellem Fiskeristyrelsen og Miljøstyrelsen.

Fiskeristyrelsen kvitterer for modtagelse af ansøgningen og meddeler igangsætning af projektet. Går du igang med projektet før du har modtaget dit tilsagn, er det for egen regning og risiko.

Miljøstyrelsen foretager en faglig vurdering af projektet på baggrund af kriterierne og prioriteringskriterierne i kriteriebekendtgørelsen samt vurderer, om projektet er omkostningseffektivt. På denne baggrund indstiller Miljøstyrelsen projekter til tilsagn eller afslag. Hvis der ikke er bevilling til samtlige ansøgte projekter i ansøgningsrunden, er det Miljøstyrelsen, der prioriterer projekterne.

Fiskeristyrelsen udfører et legalitetstjek i forhold til Den Europæiske Hav-, Fiskeri- og Akvakulturfond, og meddeler på baggrund af tilskudsbekendtgørelsen tilsagn eller afslag til kommunerne. Fiskeristyrelsen er desuden udbetaler af tilskud.

Regler fra Danmark og EU

Danske regler (love og bekendtgørelser)

 EU-regler (forordninger og direktiver)

  • Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2021/1139 af 7. juli 2021 om oprettelse af Den Europæiske Hav-, Fiskeri- og Akvakulturfond og om ændring af forordning (EU) 2017/1004.
  • Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2021/1060 af 24. juni 2021 om fælles bestemmelser for Den Europæiske Fond for Regionaludvikling, Den Europæiske Socialfond Plus, Samhørighedsfonden, Fonden for Retfærdig Omstilling og Den Europæiske Hav-, Fiskeri- og Akvakulturfond og om finansielle regler for nævnte fonde og for Asyl-, Migrations- og Integrationsfonden, Fonden for Intern Sikkerhed og instrumentet for finansiel støtte til grænseforvaltning og visumpolitik.
  • Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) nr. 772/2014 af 14. juli 2014 om fastsættelse af regler for den intensitet af offentlig bistand, der anvendes på de samlede støtteberettigede udgifter til visse operationer, der finansieres under Den Europæiske Hav- og Fiskerifond.
  • Europa-Parlamentets og Rådets forordning Direktiv 2008/56/EF af 17. juni 2008 om fastsættelse af en ramme for Fællesskabets havmiljøpolitiske foranstaltninger (havstrategirammedirektivet).

Informationsforpligtigelse

I ansøgningen skal du angive, hvilke informationsaktiviteter der er planlagt om projektet og om EU-medfinansieringen.

Bemærk at du er forpligtet til at synliggøre, at projektet er støttet af den Europæiske Hav- Fiskeri- og Akvakulturfond. Læs mere om hvordan i vejledningen til tilskudsordningen.