Særlige beskyttelsesbehov
I Natura 2000-områder er der særlige beskyttelseshensyn i forhold til de udpegede naturtyper og arter. Den overordnede målsætning er opretholdelse og/eller genopretning af gunstig bevaringsstatus for de udpegede arter og naturtyper. De konkrete målsætninger for områderne er angivet i de relevante vand- og naturplaner.
I Natura 2000-områder beskyttes ålegræs og rev mod fiskeri efter muslinger og østers, ligesom fiskeriet skal være bæredygtigt for henholdsvis muslinge- og østersbestanden.
Her kan du læse om naturplaner på Miljøstyrelsens hjemmeside
Her kan du læse mere om vandområdeplanerne på Miljøstyrelsens hjemmeside
Forvaltning
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri er ansvarlig myndighed for fiskeriforvaltning og -regulering i alle Natura 2000-områder på havet og skal sikre den rette balance mellem erhvervets udviklingsmuligheder og hensynet til miljøet. Det betyder, at fiskeri efter muslinger og østers ikke må være en hindring for, at der kan opnås gunstig bevaringsstatus for de udpegede arter og naturtyper i områderne, som for eksempel havfugle, havpattedyr, stenrev, sandbanker, større lavvandede bugte og vige.
Fiskeri efter muslinger og østers bliver forvaltet inden for de rammer, som miljø- og naturhensynene giver mulighed for. Det er derfor ikke tilladt at fiske efter muslinger og østers i alle Natura 2000-områder.
Der kan udelukkende fiskes efter muslinger og østers, hvis man har en tilladelse hertil. Der skal søges om tilladelse til fiskeri efter muslinger og østers hos Fiskeristyrelsen.
Du finder reglerne her: Bekendtgørelse om regulering af fiskeri efter muslinger og østers
Konsekvensvurdering af fiskeri i Natura 2000 områder
I Natura 2000-områder skal den indsendte fiskeplan konsekvensvurderes. En konsekvensvurdering betyder, at effekten af det ansøgte fiskeri undersøges. Konkret undersøges det, hvilken påvirkning fiskeriet vil have på de udpegede arter og naturtyper, som findes i det aktuelle Natura 2000-område, samt om fiskeriet er foreneligt med de nedsatte miljømål i henhold til vandområde- og naturplaner.
Du kan finde tidligere konsekvensvurderinger af ansøgt fiskeri på DTU Aquas hjemmeside
Vilkår for fiskeriet
Det er DTU Aqua, som udarbejder konsekvensvurderingerne, mens det er Fiskeristyrelsen, som træffer beslutning om en eventuel tilladelse til fiskeri – herunder på hvilke vilkår der åbnes for fiskeri. I de nuværende tilladelser er der blandt andet krav om anvendelse af GPS og sensor/ kameraudstyr, beskyttelse af rev, genudlægning af større sten.
En fiskeritilladelse i et Natura 2000-område gælder - med de nuværende regler - for ét år af gangen, da der ifølge Habitatdirektivet skal foretages en vurdering af fiskeriets påvirkning. På baggrunden af konsekvensvurderingen træffer Fiskeristyrelsen beslutning om, hvorvidt et fiskeri kan tillades, og på hvilke vilkår et eventuelt fiskeri kan tillades. Hensynet til områdets udpegningsgrundlag er her af afgørende betydning.