Aftalen fastlægger en række regler for forvaltning af de fiskebestande, som er fælles mellem EU og Storbritannien, herunder regler om adgang til fiskeri i hinandens farvande. EU og Storbritannien skal hvert år i fællesskab fastsætte TAC for de fælles forvaltede bestande på baggrund videnskabelig rådgivning. Aftalen fastlægger nye fordelingsnøgler for de fælles forvaltede bestande mellem EU og Storbritannien, og for de bestande som er fælles forvaltede mellem EU, Storbritannien og Norge. Det gælder vigtige bestande for dansk fiskeri som f.eks. torsk, sild, makrel og tobis i Nordsøen. De nye fordelingsnøgler indfases, for hovedparten af bestandene, over en periode på 5 år (2021-2025). For for eksempel atlanto-skandisk sild er der dog ikke en gradvis indfasning af fordelingsnøglen, der i stedet vil være gældende fra 2021. Aftalen indebærer, at EU overfører kvoteandele til Storbritannien for en lang række fælles bestande – i gennemsnit svarende til ca. 25 pct. af værdien af EU’s historiske fiskeri i britisk farvand. Reduktionen i EU’s kvoteandele varierer dog mellem de forskellige bestande.
Nedenfor fremgår fordelingsnøglerne for 4 udvalgte bestande.
De nye fordelingsnøgler fremgår af aftalens bilag 1 og 2. Aftalen giver EU-fartøjer og dermed danske fartøjer adgang til at fiske både kvoterede og ukvoterede arter i britisk farvand. Som aftalen er formuleret, at er det forventningen, at der vil være adgang til britisk farvand til opfiskning af EU’s kvoter i britisk farvand i perioden 1. januar 2021 - 30. juni 2026. Ligeledes vil der være adgang til at fiske ukvoterede arter på niveau med fangsterne i perioden 2012-2016. Hvordan denne mængdemæssige begrænsning konkret skal udmøntes i EU, udestår.
Ministeriet er i færd med at analysere og afklare en række elementer i aftalen, herunder i samarbejde med EU-Kommissionen. Siden vil løbende blive opdateret, når forskellige udeståender er afklaret.