Rekreativt fiskeri i Østersøen: Ingen torsk, og kun én laks om dagen i 2024

Den fortsat dårlige biologiske tilstand for flere fiskebestande i Østersøen får betydning for det rekreative fiskeri. I 2024 må lystfiskere og fritidsfiskere ikke hjemtage torsk, og der må kun hjemtages én fedtfinneklippet laks pr. dag pr. person.

Publiceret 21. december 2023

Med vedtagelsen af EU-reglerne om fastsættelse for 2024 af fiskerimuligheder for visse fiskebestande og grupper af fiskebestande i Østersøen er det besluttet at indføre forbud mod torskefiskeri i hele 2024. For det erhvervsmæssige fiskeri reduceres kvoten med 31 procent i forhold til 2023 og kan udelukkende bruges til bifangst af torsk i andre fiskerier. 

Reglerne gælder alle farvande omkring Fyn, det østlige Sønderjylland, Østjylland og det meste af Sjælland og Bornholm.

Reglerne ligger i forlængelse af de begrænsninger, der blev indført fra 1. januar 2017 som led i indsatsen for at sikre og genoprette torskebestanden i Østersøen.

Maks én laks
Også i 2024 er der restriktioner i det rekreative fiskeri efter laks. Der må, som i 2023, højst hjemtages én fedtfinneklippet laks (= laks, der har fået fedtfinnen klippet ved udsætning) pr. dag pr. person, og når man fisker laks, skal alle fisk, uanset art, landes som hele fisk.

Reglerne gælder også, hvis man tager ud at fiske i området med en turbåd.

Link til Rådets forordning (EU) 2023/2638 af 20. november 2023 om fastsættelse for 2024 af fiskerimuligheder for visse fiskebestande og grupper af fiskebestande i Østersøen