NY VERSION AF E-LOG ER NU KLAR

Fiskeristyrelsen lancerer en ny version af E-log, der hedder E-log 13. Den nye version understøtter både anvendelse af en SiriusOne-transceiver såvel som den gamle Thrane&Thrane Sailor-transceiver (undtaget model TT-3026S og TT-3026M med Garmin GPS-modul).

Publiceret 31. marts 2023

Opgraderingen til E-log 13 er nødvendig for, at man som erhvervsfisker kan opfylde en række lovpligtige EU-krav i Fiskerikontrolforordningen. Det betyder, at der bl.a. er lavet følgende opdateringer:

  • Fangstrejsens EU Trip ID bliver nu synlig i E-log-klienten.
  • Landingserklæringen i elog ændres, så angivelse af Under Mindstemålet (BMS) sker i et afkrydsningsfelt, og BMS fjernes som valgmulighed i tilstandslisten. BMS skal angives med tilstand ”HEL (WHL)” i tilstandslisten.
  • ’Industri’ fjernes som valgmulighed i tilstandslisten. I stedet skal du vælge ”HEL (WHL)” men du skal fortsat angive industrifiskeri i ankomstmeldingen.
  • Fartøjsførerlisten opdateres, så den indeholder de felter EU kræver.
  • Der tilføjes en ny kolonne til angivelse af konservering (preservation) i landingserklæringen. Konservering kan være fersk, levende, røget, frossen, saltet, kogt, tørret.
  • På E-log-klientens skrivebord tilføjes en knap til at sende ’current’ logbog, som kan bruges til at sende en kopi af logbogens XML-fil enten til opkøberen eller FiskeriMoniteringsCenteret (FMC) (kræver internetadgang, en e-mail konto og en e-mail klient som f.eks. Outlook på PC’en). (GoogleMail og Hotmail kan ikke anvendes.)

E-log 13 giver desuden fiskerne mulighed for at skifte over til en Iridium-baseret SiriusOne-transceiver, som har lavere driftsomkostninger end den nuværende Inmarsat-C løsning, der ud over er der en bedre dækning i Nordatlanten og højere transmissionshastighed på Iridium satellitnetværket. SiriusOne-transceiver kan også løse de udfordringer, som nogle fiskere har haft med til de gamle Thrane og Thrane Sailor- transceivere af model 3026S og TT-3026M med Garmin GPS modul. Læs i den forbindelse nyheden om fejl i dataudveksling i Thrane&Thrane Sailor-transceivere

For fartøjer, der skal udskifte den gamle Thrane og Thrane Sailor TT-3026S og TT3026M med Garmin GPS-modul , opnås den bedste økonomi ved at skifte til en Iridiumbaseret løsning grundet lavere løbende driftsomkostninger, end på det Inmarsat-C satellitnetværk, som anvendes i dag. Ved køb af en ny transceiver skal man sikre sig, at den understøtter minimum 325 zonegrupper med minimum 600 GIS punkter i hver zonegruppe og transmission minimum hvert 5 minut, for at købet er fremtidssikret.

Indtil lancering af næste opdatering af E-log-klienten (E-log 14), som er planlagt ultimo 2023, vil man stadig kunne anvende den gamle Thrane&Thrane Sailor- transceivere, undtagen TT-3026S og TT-3026M modellen med Garmin GPS-modul, der skal udskiftes nu.

Hent E-log 13 på dette link

Hent SiriusOne Driver på dette link

Ifølge reglerne om føring af logbog skal opdateringen til E-log 13 ske hurtigst muligt, da man som fartøjsfører har pligt til at anvende den til enhver tid nyeste opdatering af en logbog i elektronisk format.

Deadline for ibrugtagning af E-log 13 er den 1.  maj 2023.

Læs mere om den tekniske installation