En kvote er en nations maksimalt tilladte fangstmængde af en fiskeart inden for et afgrænset farvandsområde. I enkelte tilfælde kan en kvote omfatte flere arter, f.eks. pighvar og slethvar i Nordsøen, ligesom farvandsområdet kan specificeres på forskellig vis. En kvotebestand vil dog altid referere til en eller flere bestemte fiskearter inden for et fastlagt farvandsområde.
De danske kvoter er en delmængde af en TAC (Total Allowable Catches), med mindre der er tale om en nationalt bestemt kvote. En TAC er den højest tilladte fangstmængde for en fiskeart i et eller flere givne farvandsområder. Når en TAC er fastlagt kan den fordeles, som kvoter til de respektive fiskerinationer.
Den første kolonne i tabellerne for kvoter og kvoteudnyttelse viser kvotens bestandskode. Den relaterer, sammen med arten, til kvoten i TAC/kvoteforordningen. Fra 1996-2002 blev ICES liste med farvandskoder benyttet. Disse er beskrevet under ’Farvandskort og -koder’ på denne side. Siden 2003 er forsøgt anvendt de koder, som medlemsstaterne skal anvende i deres månedlige fangstrapporteringer til EU Kommissionen.
Den næste kolonne viser kvotefarvandet opdelt på underområder og økonomisk zone. Fra 1996-2002 var økonomisk zone blank, hvis zonen var EEC.
Under kolonnen Kvote vises Danmarks kvote. De enkelte medlemsstater i EU kan bytte kvoter indbyrdes, hvorfor den anførte mængde ikke altid stemmer med mængden i TAC/kvoteforordningen.
EU-mængde er en kvote, der er ufordelt til rådighed for udvalgte medlemsstater. Det er muligt at have både en national kvote og en ufordelt kvote. Igennem de senere år er de fleste kvoter blevet fordelt, så det i dag kun er ganske få kvoter, der er ufordelt og til rådighed for medlemsstaterne