Resultater fra Den Europæiske Hav- og Fiskerifond (EHFF) 2014-2020

Den Europæiske Hav- og Fiskerifond (EHFF) er en EU-fond, som gælder for perioden 2014-2020. I løbet af hele perioden anvender fonden ca. 1,55 mia. kroner i Danmark, som skal suppleres med nationale midler fra Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. De sidste af fondens midler er udbetalt ved udgangen af 2023.

EHFF støtter projekter inden for hav, fiskeri og vandmiljø, eksempelvis til udvikling af og investeringer i mere bæredygtige fiskeredskaber, forbedring af havnefaciliteter, afsætning af fangst og restaurering af vandløb. På denne side kan du læse om tilskudsordningerne under EHFF og de resultater, der er skabt under unionsprioriteterne (UP). Unionsprioriteterne er de seks temaer, som EHFF-midlerne skal fremme, såsom bæredygtigt fiskeri og akvakultur.

Læs mere om EHFF og dets prioriteter på Fiskeristyrelsens hjemmeside.

I dokumentet nedenfor kan du se status for den finansielle gennemførelse af EHFF – det vil sige, hvor langt Fiskeristyrelsen er med først at give tilsagn til støtte og dernæst udbetale til projekter under EHFF per 31. december 2021. 

Dokumentet viser en oversigtstabel over hvor mange penge, der er udbetalt fra EHFF, fordelt på hver unionsprioriteter (UP), samlet sum (total), hvor stor en andel af de samlede afsatte støttekroner der er udbetalt, og projekter der er givet tilsagn med støtte fra fonden.

Oversigtstabel for den finansielle gennemførsel af EHFF

Siden programstart er alle tilskudsordninger åbnet for ansøgning, og der er udvalgt projekter til støtte (samlet offentligt tilskud) svarende til i alt ca. 95 pct. af de samlede EU-midler for EHFF-programmet 2014-2020.
67 pct. af bidragene var udbetalt ved udgangen af 2021. 

Årsrapporter, resultater og evaluering af EHFF-programmet

Her kan du læse mere om evalueringer af EHFF-programmet.

Formålet med Hav- og Fiskeriudviklingsprogrammet er at fremme den fælles fiskeripolitiks målsætninger og herunder bidrage til bæredygtigt fiskeri og akvakultur. Programmet er en udmøntning af midlerne fra den Europæiske Hav- og Fiskerifond (EHFF), der er en del af EU's fælles fiskeripolitik.

Fiskeristyrelsen har fået gennemført en afsluttende evaluering af Hav- og Fiskeriudviklingsprogrammet (EHFF). Evalueringen havde fokus på resultater opnået i forhold til programmets tværgående målsætninger. 1) innovation, herunder bidrag til gennemførelse af landingsforpligtelsen, 2) fremme af kystfiskeri og 3) fremme af afsætning og markedsvilkår.

Evalueringen er medfinansieret af Den Europæiske Union. 

Læs hele rapporten her.

COWI har for Fiskeristyrelsen gennemført en evaluering af resultater og effekter af 12 tilskudsordninger under Hav- og fiskeriudviklingsprogrammet fra programmets start til og med udgangen af 2018.

Evalueringen giver konkrete anbefalinger til mulige forbedringer i implementeringen af programmet og angiver pejlemærker for retningen for den næste programperiode 2021-2027.

Du kan læse evalueringen og de 10 anbefalinger her.

Her kan du læse nærmere om unionsprioriteter i EHFF-programmet.

Under denne prioritet er der åbnet en lang række tilskudsordninger. Der er givet støtte til selektive fiskeredskaber, fiskerihavne, biodiversitet, med mere.
Sammenlagt er der udbetalt ca. 304 mio. kroner til tilskudsordninger under prioritet 1.

Omkring 1000 projekter har restaureret vandløb
Under unionsprioritet 1 er der blandt andet finansieret fysiske forbedringer i vandløb, der genskaber mere naturlige vandløb uden spærringer og med større fysisk variation, hvilket har til formål at bidrage til god økonomisk tilstand.

137 nye job og 9 millioner kroner mere i nettofortjeneste
De gennemførte projekter er målt til at have forbedret konkurrenceevnen i fiskeriet. Produktionsværdien i fiskeriet er steget med næsten 66 millioner kroner fra 2014 til 2021.

Samtidigt er der bevaret 1500 fuldtidsbeskæftigede og skabt 137 nye job i det danske fiskeri.

Under prioriteten er der blandt andet givet tilskud til projekter om udvikling af ny viden og nye løsninger til mere miljømæssigt bæredygtig akvakulturproduktion.
De nye løsninger er skabt gennem samarbejde mellem forskere og akvakulturerhvervet.
Der er sammenlagt udbetalt 70 millioner kroner i tilskud til 87 projekter under prioritet 2.

Stigning i produktion og indtægter
Den samlede akvakulturproduktion er forøget med 16.464 tons fisk og skaldyr i perioden 2014 til 2021.

Værdien af den øgede akvakulturproduktion udgjorde i samme periode ca. 325 millioner kroner, imens stignignen i nettofortjenesten i perioden var på ca. 50 millioner kroner.

Mere konkurrencedygtigt og mindre miljøbelastende
De gennemførte projekter har bidraget til at gøre dansk akvakultur mere effektivt og konkurrencedygtigt. Efter gennemførelse af projekterne udleder anlæggene generelt færre miljøbelastende stoffer.

Ordninger under prioritet 3 medfinansierer fiskerikontrol og dataindsamling. For eksempel bruges støtten til uddannelse af fiskerikontrollører, IT-understøttelse af fiskerikontrollen og indsamling af data om forholdene i havet og fiskeriet. 
For hele Unionsprioritet 3 er der i perioden 2014 til 2021 givet tilsagn til 158 projekter, der sammenlagt udgør cirka 650 millioner kroner i offentlige tilskud. 

Nordsøen
Tilskudsordningen Fiskerikontrol har medfinansieret bygning af Fiskeristyrelsens nye kontrolskib "Nordsøen". Det 64 meter lange skib bliver spydspidsen for kontrol af fiskeriet i Nordsøen og Skagerrak. Det skal ud over kontrol i danske farvande også på internationale togter i Nordatlanten.

Forskning i hav og fiskeri
Ordninger under prioritet 3 finansierer også indsamling af data. Finansieringen bruges til forskning i eksempelvis fiskebestande og havmiljøets tilstand. 

Prioriteten fremmer projekter under Fiskeriaktionsgrupper (FLAG). Formålet for lokale aktionsgrupper er at yde tilskud til projekter og aktiviteter, som bidrager til at fremme job- og vækstskabende erhvervsudvikling og beskæftigelse i de udpegede fiskeriområder. 
Under perioden er der etableret 10 lokale aktionsgrupper, og der er oprettet 39 nye virksomheder i landdisktrikter og yderområder.
Sammenlagt er der per 31. december 2021 udbetalt ca. 35 millioner kroner i tilskud.

Afhentning af sild og havnegrill
Tilskud under prioritet 4 gennemfører lokale projekter og er blandt andet gået til at indkøbe plastkar og andre midler til at afhente mindre fiskeres sildefangster. Et andet tilskud er gået til Agersø Lystbådehavn, der har fået tilskud til færdiggørelse og indretning af bygninger, blandt andet en havnegrill.

Ordninger under prioriteten skal hjælpe forarbejdnings- og afsætningssektoren med at bidrage til centrale mål om bæredygtighed og fremme af konkurrenceevne. 
Samlet er der på prioritet 5 i perioden 2014 til juni 2021 givet tilsagn til 65 projekter, som indtil videre sammenlagt har fået udbetalt ca. 56 millioner kroner ved udgangen af 2021. En af effekterne ved de gennemførte projekter er, at der i perioden 2014 til 2021 er bevaret 624 fuldtidsbeskæftigede i forarbejdnings- og afsætningssektoren.

Certificering af muslingefiskeri i danske fjorde
Med tilskud under prioritet 5 arbejder blandt andre Danmarks Fiskeriforening Producentorganisation for at sikre, at bæredygtigt fiskede muslinger fra de østjyske fjorde og Isefjorden har bedre adgang til markedet og kan sælges. Der er arbejdet på at få en samlet MSC-certificering af muslinger fanget i de østjyske fjorde og Isefjorden.

Tilskud under prioritet 6 gik til fremme af marin viden, offentlige overvågningsprogrammer og indsatser, der skal bevare og forbedre forhold for biodiversitet og naturressourcer i havene. 
Der er givet 10 millioner kroner i tilskud til 12 projekter.

Indsatser mod affald og ikke-hjemmehørende arter
Under prioritet 6 er der blandt andet givt tilskud til en informationsindsats om marint affald, kortlægnign af Natura-2000 områder, monitorering af ikke-hjemmehørende arter i udvalgte danske havne og undersøgelse af, hvor mange tabte fiskeredskaber, såkaldte spøgelsesnet, der er i danske have, og hvad der kan gøres ved disse.

Her kan du tilgå samtlige årsrapporter for EHFF-programmet

Senest den 31. maj hvert år indtil 2023 forelægger Fiskeristyrelsen EU-Kommissionen en årlig gennemførelsesrapport (årsrapport) om gennemførelsen af Hav- og fiskeriudviklingsprogrammet i det foregående kalenderår.

Udover hvad der er bestemt i artikel 50 i forordning (EU) nr. 1303/2013, skal årsrapporten omfatte:

    • Oplysninger om finansielle forpligtelser og udgifter pr. foranstaltning.
    • Et resumé over de igangsatte aktiviteter i forbindelse med evalueringsplanen.
    • Oplysninger om tiltag foretaget i tilfælde af alvorlige overtrædelser.
    • Oplysninger om tiltag foretaget for at sikre offentliggørelsen af støttemodtagere.

Årsrapporten 2016 blev godkendt af Europa Kommissionen 31. oktober 2017.

Årsrapport 2016

Borgerresumé 2016

Den første årsrapport for EHFF-programmet dækkede de første to år af programperioden (2014 og 2015). Årsrapporten 2014-2015 blev første gang godkendt af Overvågningsudvalget den 30. maj 2016. Rapporten blev fremsendt til EU-Kommissionen samme dag.

Den 12. juli 2016 sendte EU-Kommissionen rapporten tilbage til Danmark med observationer, der efterfølgende blev implementeret og godkendt af Overvågningsudvalget.

Rapporten blev herefter fremsendt til EU-Kommissionen den 11. oktober 2016.

EU-Kommissionen godkendte den endelige årsrapport 2016 den 11. november 2016.

Årsrapport 2014-2015

Borgerresumé 2014-2015

EU-logo. Den Europæiske Hav- og Fiskerifond.