Erhvervsmæssigt fiskeri efter ål i saltvand

Her finder du regelsættet for erhvervsmæssigt fiskeri efter ål i saltvand. Regelsættet er udarbejdet for at opfylde kravene fastsat i EU-regi med henblik på genopretning af bestanden af europæisk ål.

Bedrifter, der har haft registrerede landinger af ål i 2023, får nu i 2024 udstedt deres nye åletilladelser efter, at der er vedtaget en ny lukkeperiode for ålefiskeriet i Danmark.

Den 5. maj 2024 trådte bekendtgørelse nr.439 af 30.april 2024 om forbud mod fiskeri af ål i saltvand i kraft, hvilket betyder, at det i fra den 15.september 2024 til og med 15. marts 2025 er forbudt at udøve fiskeri efter ål.

Bekendtgørelse om forbud mod fiskeri af ål i saltvand

Lukkeperiode for fiskeri efter ål i saltvand

Ny bekendtgørelse om lukkeperiode for fiskeri efter ål i saltvand trådte i kraft den 5.maj 2024. Bekendtgørelsen fastsætter en ny ålelukkeperiode i Danmark i forhold til foregående sæsoner.

Det er besluttet at lukkeperioden i Danmark skal ligge fra og med den 15.september 2024 til og med den 15. marts 2025.

Der kan læses nærmere om ændringen af bekendtgørelsen i høringsportalen.

Lukkeperioden gælder for det erhvervsmæssige fiskeri efter ål i saltvand. Med bekendtgørelsen er det ikke tilladt, at opbevare levende ål i f.eks. hyttefade, opbevaringsruser og lignende i lukkeperioden.

Hvis ål fanges i lukkeperioden, skal disse straks genudsættes.

Det er fra lukkeperiodens start den 15. september 2024 heller ikke tilladt at lande ål fanget i saltvand inden denne dato. Alle ål som er fanget ved erhvervsmæssigt fiskeri af ål i saltvand i ICES underområde 3 skal inden den 15. september 2024, være taget op af hyttefade, opbevaringsruser eller lignende. 

Alle ål som er fanget ved erhvervsmæssigt fiskeri af ål i saltvand i  ICES underområde 4 skal inden den 1. oktober 2024 være taget op af hyttefade, opbevaringsruser eller lignende. 

 

Fiskeri efter andet end ål i lukkeperioden

Det er tilladt at anvende ruser, bundgarn og bundgarnslignende redskaber til andet end ålefiskeri i lukkeperioden, hvis betingelserne i § 7, stk. 2-5 i bekendtgørelse nr. 1551 af 11. december 2015 om betingelserne for erhvervsmæssigt fiskeri af ål i saltvand og ferskvand er opfyldt. Efter gældende ålestopbekendtgørelses § 2, stk. 2 gælder også, at bundgarn og bundgarnslignede redskaber, der anvendes til andet end ålefiskeri, må være forsynet med ruser, når ruserne er indrettet, så de ikke kan tilbageholde ål.

Hvis ål fanges i lukkeperioden, skal de straks genudsættes.

Vigtig oplysning om opretholdelse af åletilladelse

Ålefiskere, som ikke har indberettet ålelandinger på deres bedrift, inden udgangen af det pågældende år, vil uden forudgående varsel via brev eller e-mail, få deres åletilladelse tilbagekaldt (mister tilladelsen) i det efterfølgende år, da de ikke opfylder forudsætningen for at opretholde tilladelsen. Bekendtgørelsen kan tilgås ved at klikke her.

Indberetning af fangst

Fiskeristyrelsen gør opmærksom på, at fiskere, der afsætter egen fangst direkte til forbrugerne m.v., senest ved udløbet af det følgende døgn (kl. 24.00) efter landingen, skal sende oplysninger om landingen til Fiskeristyrelsen.

Oplysningerne kan sendes enten ved elektronisk indberetning af afregning på Fiskeriportalen eller ved anvendelse af papirskema, der kan tilgås via dette link. Skemaet hedder ”Skema til indberetning af salg direkte til forbrugere”. En manglende indberetning, jf. ovenstående, er en overtrædelse af reglerne og vil blive sanktioneret. 

Bekendtgørelsen om registrering og kontrol af oplysninger om fisk, der landes direkte, og fisk, der importeres kan tilgås ved at klikke her.

Tilmeldingsskema til erhvervsmæssigt fiskeri med op til 6 kasteruser

Erhvervs- og bierhvervsfiskere, der ikke har særlig tilladelse til ålefiskeri, kan i perioderne fra:

- 1. august til og med den 14. september,

- 16.marts til og med 9. maj

efter tilmelding til det lokale fiskeriinspektorat få mulighed for at anvende op til seks kasteruser til fiskeri efter ål. Ruserne må ikke tages i brug, før de er tilmeldt hos det lokale fiskeriinspektorat og det individuelle nummer, som skal påføres vagerne, er modtaget.

Skemaerne herunder er under udarbejdelse og vil blive opdateret hurtigst muligt:

Information om reglerne for fiskeri med op til 6 kasteruser, kan du finde her: § 16. Seks kasteruser til fangst af ål

Hvis du vil udskrive og udfylde tilmeldingsskemaet i hånden, så klik her: Udskriftsvenlig tilmelding af 6 kasteruse

Yderligere oplysninger

Har du faglige spørgsmål, er du velkommen til at kontakte Fiskeristyrelsen på tlf. 72 18 56 00 eller sende en e-mail til mail@fiskeristyrelsen.dk.

Hvis du er journalist, er du velkommen til at kontakte Fiskeristyrelsens presseafdeling på tlf. 72 18 58 05.

Regelsættet

Regelsættet for fiskeri af ål

Bekendtgørelse nr. 439 af 30. april 2024 om forbud mod fiskeri af ål i saltvand.

Bekendtgørelse. nr. 1765 af 3. september 2021 om registrering og kontrol af oplysninger om fisk, der landes direkte, og fisk, der importeres.

Bekendtgørelse nr. 1551 af 11. december 2015 om betingelserne for erhvervsmæssigt fiskeri af ål i saltvand og ferskvand

Rådets Forordning (EU) 2024/257 af 10. januar 2024 om fastsættelse for om fastsættelse for 2024, 2025 og 2026 af fiskerimuligheder for visse fiskebestande gældende i for EU-farvande og for EU-fiskerfartøjer i visse andre farvande og om ændring af forordning (EU) 2023/193

Rådets Forordning (EU) 2024/1015 af 26. marts 2024 om ændring af forordning (EU) 2024/257 om fastsættelse for 2024, 2025 og 2026 af fiskerimuligheder for visse fiskebestande gældende i for EU-farvande og for EU-fiskerfartøjer i visse andre farvande.

 

Den danske åleforvaltningsplan

Ud over lukkeperioden foregår den generelle indsats for beskyttelse af den europæiske ål som hidtil med opfyldelse af kravene i henhold til EU’s åleforordning og den danske åleforvaltningsplan.

Høring om genoprettelse af bestanden af europæiske ål

Forud for udstedelse af regelsættet iværksatte det daværende Fiskeridirektoratet den 22. september 2008 en høring vedr. gennemførelse af Rådets forordning om foranstaltninger til genoprettelse af bestanden af europæisk ål. Gennemførelsen vedrører alle former for fiskeri både erhvervsmæssigt og rekreativt fiskeri i saltvand og ferskvand.

Åleforvaltningsplan

Høringssvar

Høringsbrev af 220908

Bilag A

Bilag B

Udkast til bkg om betingelser for erhvervsmæssigt fiskeri af ål

Bilag C

Udkast til bkg om rekreativt fiskeri

Bilag C1

Bilag C2

Bilag D

Høringsliste

Brev af 160108 til deltagerne i ålemødet i Fiskeridirektoratet den 310108

Rfo. nr. 1100/2007 af 180907

Notat af 061207 fra DTU om åleforvaltningsplan i Danmark

Fiskeridirektoratets notat af 110308 vedr. indkomne ideer og kommentarer

Brev af 0603087 fra Dansk Amatørfiskerforening

Notat af 300108 fra Direktoratet for FødevareErhverv

Fiskeridirektoratets resume fra ålemødet den 310108

Notat vedr. betydning for fiskeriet af gulål og blankål ved en ændring af det nuværende mindstemål og fremtidig indsatsreduktion

Forklarende materiale til åleforvaltningsplanen

Report eel regulation

Second Danish report on eel regulation and emp

Third Danish progress report on eel regulation

Fourth Danish progress report eel management 2021