10.000 tons blåmuslinger blev landet i de danske havne fra januar til og med juni 2024. Dermed topper blåmuslingen listen over de mest fangede spisefisk og skaldyr i det første halve år af 2024. Mørksejen indtager andenpladsen med knap 6.000 tons. På tredjepladsen finder vi rødspætten. Der blev landet lige under 4.000 tons rødspætter til de danske forbrugere fra januar til og med juli. Slutteligt finder vi torsken på fjerdepladsen med lige omkring 3.000 tons fanget til konsum.
Tal for hhv. sild og makrel er ikke inkluderet, da disse arter oftest bliver forarbejdet inden salg.
Sammenligner vi med mængden af fisk og skaldyr, der blev fanget til brug i industrien i samme periode, ser listen ganske anderledes ud. Her finder vi nemlig blåhvillingen på en førsteplads med 214.000 tons. Herefter følger brislingen, tobisen og havgalten.
Listen er lavet på baggrund af tal fra januar til og med juni 2024. Det betyder, at det hovedsageligt er fiskerier, der er i sæson i denne periode, som topper listen. En tilsvarende liste fra juli til og med december 2024 vil derfor se anderledes ud.
Vil du se flere tal for fiskeriet? Så kan du trække dine egne tal i vores statistikker.
Fakta om konsumlandinger
Fisk, der fanges til konsum, kaldes også spisefisk og er fisk, der sælges til den almindelige dansker.
Fakta om fiskearter
- Blåmuslingen bliver op til 10 cm lang. Den lever ofte på lavt havvand, hvor den sidder tæt sammen andre blåmuslinger i større eller mindre klumper.
- Mørksejen er en torskefisk. Den kan blive op til omkring 130 cm lang og opnå en vægt på op til 30 kg.
- Rødspætten er en fladfisk, der lever på havbunden. Den bliver normalt 30-40 cm lang og lever mest af muslinger og børsteorme.
- Torsken kan blive helt op til 150 cm lang og veje helt op mod 40 kg. Den lever på havbunden og er bl.a. kendetegnet ved sin tynde skægtråd under hagen.