300 mio. kr. til bæredygtig udvikling af fiskeri, akvakultur og havmiljø i 2024

22-12-2023

Der er nu truffet beslutning om fordeling af mere end 300 mio. kr. i 2024 fra Hav-, Fiskeri- og Akvakulturprogrammet til bl.a. at styrke den grønne omstilling, fremme en bæredygtig forvaltning af havmiljøet samt støtte udvikling af kystfiskeriet.

Med fordelingen af mere end 300 mio. kr. i støtte til fiskeri- og akvakultursektoren i 2024 skabes der fortsat grobund for fremme af den grønne omstilling, så både dansk fiskeri og akvakultur kan forblive konkurrencedygtige i en sektor præget af store omvæltninger som bl.a. nedgang i fiskebestande, reduktion i fiskekvoter og klimaforandringer.

Midlerne kommer fra det danske Hav-, Fiskeri- og Akvakulturprogram. Programmet finansieres dels af midler fra den Europæiske Hav-, Fiskeri- og Akvakulturfond, dels af nationale midler, og strækker sig over perioden 2021-2027. I den politiske aftale af 18. marts 2021 blev der fordelt 917 mio. kr. under tilskudsordninger i perioden 2021-2023 inden for følgende hovedområder: 1) grøn omstilling, 2) bæredygtig fiskeriforvaltning, 3) udvikling på land og i kystnære områder og kystfiskeri og 4) fremme af afsætning gennem producentorganisationernes arbejde.

Med fordelingen af midler fra Hav-, Fiskeri- og Akvakulturprogrammet i 2024 sikres det, at alle 12 tilskudsordninger, der blev åbnet i perioden 2021-2023, også vil blive åbnet i 2024. Fiskeristyrelsen inviterer til interessentmøder for at informere om de konkrete ansøgningsrunder.  

Se link for information om kommende ansøgningsrunder

Christian Vig Houe, vicedirektør i Fiskeristyrelsen, siger:

"Jeg er glad for, at der nu er truffet politisk beslutning om at fordele midler fra Hav-, Fiskeri- og Akvakulturfonden i 2024. Det er vigtigt for erhvervet at kunne fortsætte med at bevæge sig ambitiøst fremad på den grønne dagsorden, så vi sikrer en konkurrencedygtig og klima- og miljøvenlig fiskeri- og akvakultursektor i fremtiden. Beslutningen betyder også, at vi fortsætter med at støtte indsamling af viden om fiskeriets påvirkning af havmiljøet samt vækst og udvikling i de kystnære områder. Til gavn for både erhvervet og et Danmark i bedre balance."

Foreløbige resultater fra Hav-, Fiskeri- og Akvakulturprogrammets indsatser inden for grøn omstilling og marint affald i 2021-2023

  • Ved udgangen af 2023 er der på ordninger til fremme af grøn omstilling inden for fiskeri og akvakultur givet støtte til 30 projekter for i alt 110 mio. kr. 
  • Inden for grøn omstilling af fiskeri er der givet støtte til klima- og miljøforbedrende løsninger, generering af viden om nye fiskerier samt optimering af værdien af eksisterende fiskerier.  
  • Inden for grøn omstilling af akvakultur er der bl.a. givet støtte til udviklingsprojekter med fokus på tangproduktion samt til investeringer, eksempelvis i træflisfiltre, der bidrager til at reducere det landbaserede akvakulturerhvervs klimaaftryk og udledning. 
  • På tilskudsordningen Marint affald er 6,7 mio. kr. blevet fordelt på i alt fire projekter. To af projekterne har til formål at opsamle efterladte fiskegarn, der forurener i de danske havområder. Det er særligt vandmiljøet i Limfjorden, der nyder godt af indsatsen, men der opsamles også i Aalborg Bugt samt områder i det vestlige Kattegat og Bælthavet. Der er desuden givet støtte til informationskampagner, der skal forebygge marint affald fra fiskeriet i fremtiden.

Eksempler på projekter under Hav-, Fiskeri- og Akvakulturprogrammet i perioden 2021-2023

  • Projekt ”Development and value optimisation of a Danish fishery for greater weever (Great Dane)”: Under tilskudsordningen Grøn omstilling fiskeri er der givet tilskud til et projekt vedrørende udvikling og værdioptimering af et målrettet fiskeri efter fjæsing. Fjæsing er en undervurderet dansk spisefisk, som trods iltsvind trives godt i dansk farvand. I dag fanges fjæsing hovedsageligt som bifangst i trawlfiskeriet, men med dette projekt undersøges det, om der kan drives et rentabelt fiskeri målrettet fjæsing. 
  • Projekt ”Reduktion af erhvervets kvælstofudledning og klimaaftryk via innovativt foderkoncept (KVÆLSTOP)”: Under tilskudsordningen Grøn omstilling akvakultur er der givet tilskud til et projekt, der reducerer akvakulturerhvervets miljøbelastning. Projektet vil udvikle et kvælstofoptimeret fiskefoder, der reducerer erhvervets kvælstofudledning og klimaaftryk uden at gå på kompromis med fiskenes vækst, foderkonvertering eller velfærd. 
  • Projekt ”Forebyggende indsats mod marint affald i Limfjorden”: Under tilskudsordningen Marint affald er der givet tilskud til et projekt, der har til formål bl.a. at udarbejde informationskampagner, som vil medvirke til forebyggelse af marint affald i havmiljøet og skabe varige adfærdsændringer. Projektet vil sætte fokus på at ramme de rigtige målgrupper (fritidsfiskere og erhvervsfiskere) og oplyse disse om, hvorfor marint affald i havene er et problem, og hvordan det skal forhindres, at marint affald havner i havmiljøet.

Gå til projektbanken for flere eksempler på EU-støttede projekter